Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
01 dec
Valbeveiliging voor werkzaamheden op hoogte

Werken op grote(re) hoogte brengt vanzelfsprekend valrisico’s met zich mee. Of je nu voor je werk of in je vrije tijd aan de slag gaat op hoogte: valbeveiliging is essentieel om veiligheid te kunnen waarborgen. In dit artikel lees je alles over veilig werken op hoogte.

1. Het risico van werken op hoogte

Werkzaamheden uitvoeren op grote hoogte, brengt risico’s met zich mee. Ook als je het al jaren doet en het werken op hoogte volledig onder de knie hebt, kan een ongeluk daadwerkelijk in een klein hoekje zitten. Een misstap op het dak, een trap of een steiger is zo gemaakt en kan iedereen overkomen, met vreselijke consequenties ter gevolg.

2. Valbeveiliging als oplossing

Om valgevaar zoveel mogelijk te beperken, kunnen er diverse preventieve en technische maatregelen getroffen worden. Er bestaan verschillende valbeveiligingssystemen die je kunt aanschaffen om jezelf of je werknemers te beschermen.

Ankermiddelen: Een ankermiddel wordt gebruikt om jezelf vast te kunnen maken aan een constructie, zodat de klap bij een eventuele val wordt opgevangen. Je hebt vaste ankerpunten waarmee je werkt vanuit één vast punt en mobiele ankerpunten die met je meebewegen.

Val-, zit- en positioneringsharnassen:

- Valharnas: Geschikt om een val op te vangen.
- Zitharnas: Hiermee kun je veilig afdalen aan een lier of touw en zittend werken.
- Positioneringsharnas: Geschikt voor positionering en gebiedsbegrenzing.

Connectoren: Elk harnas maak je vast aan het ankerpunt met speciale veiligheidslijnen of valstopapparaten, oftewel: connectoren. Deze worden op hun beurt met karabiners en steigerhaken aan het ankerpunt bevestigd. De belangrijkste functie is een mogelijke val op te vangen en die zodanig af te remmen.

3.De juiste veiligheidsmaatregelen bepalen

Diverse variabelen spelen een rol in de keuze voor juiste veiligheidsmaatregelen. De constructie en hoogte van het gebouw, het type dak en de (reden van) toegang tot het dak en de eigenschappen van ondergrond zijn bepalend voor het risico op valongelukken en daarmee de te nemen veiligheidsmaatregelen. Bovendien vraagt het gebruik van valbeveiliging altijd om voorzichtigheid. Zorg ervoor dat je je altijd op een veilige plek bevindt als jezelf aanlijnt.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.