Voetletsel is een veel voorkomend letsel. Nog steeds lopen werknemers snijwonden op of glijden uit. Ofschoon werk- en veiligheidsschoenen verplicht zijn voor bepaalde beroepsgroepen, draagt slechts één op de vier mensen de juiste schoen.
Veiligheidsschoenen bij veel beroepen verplicht
Werkgevers zijn verplicht om de risico’s van voetletsel op het werk te onderzoeken. Als er reële risico’s zijn dan zijn veiligheidsschoenen verplicht. De meest bekende risico’s zijn vallende voorwerpen en objecten die snij- en steekblessures kunnen veroorzaken. Veiligheidsschoenen hebben een met staal beschermende neus en een versterkte zool. Deze persoonlijke beschermingsmiddelen beschermen de voet en voorkomen of verminderen voetletsel.
Specifieke indeling in veiligheid
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen werkschoenen en veiligheidsschoenen. Vervolgens kennen de schoenen nog specifieke kenmerken aangegeven met een klasse ‘O’ en ‘S’. Deze indeling geeft met name de waterdichtheid, tractie en steun van schoenen aan. Het significante verschil tussen een werk- en veiligheidsschoen is de teenbescherming. Veiligheidsschoenen bevatten altijd een stalen of kunststof bescherming. Laarzen kennen ook een soortgelijke indeling.
Zorg voor een passende schoen
Uitglijden en struikelen komt het meest voor. In de bouw, horeca en schoonmaak gebeurt het dagelijks. Dikwijls is er gering letsel, maar ook dat kan voorkomen worden door de juiste schoenen met antislip. De zool dient een goede grip en tractie te hebben op zowel zachte als harde en natte of droge ondergrond. Het is wel essentieel dat schoenen goed passen. Een werk- of veiligheidsschoen verliest zijn veiligheidskenmerken als een schoen niet op de juiste maat is aangemeten. Bowork.nl is zowel een fysieke winkel als webshop. Schoenen kunnen persoonlijk worden aangemeten.
Beroepsgroepen die tijdens hun werk veel in beweging zijn of juist veel staan, krijgen te maken met vermoeidheid. Om belasting van de spieren in voeten, benen en rug te voorkomen, is een comfortabele schoen noodzakelijk. De schoen dient demping en steun te bieden. Comfort wordt ook bereikt door de juiste temperatuur. Vooral kou kan leiden tot verwondingen door vernauwing van de bloedvaten. In extreme situaties kan Frostbite ontstaan. Thermo veiligheidssokken bieden extra bescherming tegen kou en warmte.