12 jan
Plexiglas en polycarbonaat: de overeenkomsten en verschillen op een rij!
Plexiglas en polycarbonaat zijn beiden transparante kunststofsoorten die veel op elkaar lijken. Ze zijn uiterst geschikt om te gebruiken als glasvervanger. Maar, wat zijn nu precies de overeenkomsten en verschillen tussen de twee? Je leest het in dit artikel!
-
Overeenkomsten en verschillen
Zowel plexiglas als polycarbonaat zijn transparante en goed bewerkbare kunststofsoorten die veelal worden gebruikt ter vervanging van glas. Beide kunststofsoorten zijn uv-bestendig, maar wel behoorlijk krasgevoelig.
- Plexiglas: Ook wel acrylaat genoemd. Plexiglas is dertig keer zo slagvast als gewoon glas, maar de helft lichter en bovenal een stuk goedkoper. Plexiglas is eenvoudiger te buigen dan polycarbonaat. Plexiglas blijft na het buigen namelijk helder, waar polycarbonaat vertroebeld. Daarom wordt plexiglas vaak gebruikt als glasvanger voor o.a. boot-, caravan-, badkamer- of voorzetramen. Plexiglas is in relatief veel afwerkingen te verkrijgen.
- Polycarbonaat: Ook wel lexan genoemd. Polycarbonaat is prijziger en een stuk zwaarder dan plexiglas, maar wel ruim tweehonderd keer sterker dan gewoon glas en bovendien één van de weinige kunststofsoorten die zeer hoge temperaturen aankan. Daarom wordt polycarbonaat veel gebruikt als veiligheidsbeglazing in de vorm van o.a. veiligheidsbrillen, overkappingen, bushokjes, afscherming van machines, politieschilden en zelfs koplampen voor auto’s. Polycarbonaat heeft vrij beperkte mogelijkheden wat betreft de afwerkingen.
-
Soorten plexiglas
- Gegoten plexiglas: Gegoten plexiglas wordt na het productieproces uitgegoten tot een vlakke plaat, waardoor er een zeer stevige plaat ontstaat die je eenvoudig kunt bewerken. Je kunt dit gegoten plexiglas op maat laten maken. Gegoten plexiglas is het meest te vergelijken met polycarbonaat.
- Geëxtrudeerd plexiglas: Geëxtrudeerd plexiglas wordt na het uitgieten nog gewalst, zodat er een groter oppervlak ontstaat. Hierdoor is de plaat echter aanzienlijk dunner dan gegoten plexiglas en breekt of scheurt deze sneller.
-
Soorten polycarbonaat
- Massieve platen: Massieve platen polycarbonaat zijn ontstaan uit het uitgieten van polycarbonaat tot een vlakke plaat. Hierdoor ontstaat een zeer stevige, massieve, maar toch bewerkbare plaat.
- Kanaalplaten: Kanaalplaten zijn platen waarin kleine holle ruimtes zijn aangebracht, waardoor ze erg licht van gewicht zijn.
0 reacties
Laat een reactie achter
Categories
Most Viewed
Populaire tags