Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
18 jan
Waarom je je kruipruimte wilt isoleren

Onder iedere woning op de begane grond bevindt zich een kruipruimte. Deze ruimte zit onder de grond en dient voornamelijk om leidingen doorheen te laten lopen. Het is verstandig om deze ruimte goed te isoleren. In dit artikel lees waarom je precies je kruipruimte isoleren wilt!

1. Kostenbesparend

Door de kruipruimte te isoleren wordt het eenvoudiger om je huis te verwarmen. Dit scheelt aanzienlijk in de maandelijkse energiekosten. Bij een niet-geïsoleerde kruipruimte komt er namelijk koude lucht via de vloer het huis binnen. Op die manier gaat een groot gedeelte van de gestookte warmte verloren. Door de kruipruimte te isoleren, is dit probleem verholpen en hoef je dus minder te stoken om je huis tot de gewenste temperatuur op te warmen.

2. Warmer

In navolging op het bovenstaande punt: een geïsoleerde kruipruimte, betekent een warmere vloer. Dit zorgt voor meer comfort en draagt tevens op een positieve manier bij aan de gezondheid. Lopen op een koude al dan niet tochtige vloer kan namelijk leiden tot stijfheid van de spieren en zelfs verkoudheidsklachten. Door de kruipruimte te isoleren wordt het een stuk comfortabeler om het gehele jaar door op sokken door het huis te lopen. Voor een optimaal (warmte)effect is het aan te raden om naast de kruipruimte ook de gehele (onder)vloer te isoleren.

 3. Milieuvriendelijk

Tevens verminder je door het isoleren van de kruipruimte je druk op het milieu. In de eerste plaats omdat minder stoken, minder gasgebruik betekent. En daarmee verminder je het gebruik van een fossiele brandstof. Bovendien kun je ook nog eens kiezen voor milieuvriendelijke isolatiematerialen, zoals (een combinatie van) hennep, vlas, houtvezels, schelpen of schapenwol.

 4. Droger

Door de kruipruimte te isoleren houdt je vocht buiten de deur. Vocht dringt zich namelijk doorgaans via allerlei naden en kieren de kruipruimte binnen. Het vocht van de kruipruimte kan zich vervolgens gaan verspreiden in je (onder)vloer. Bovendien betekent een vochtige plek al gauw: een broedplaats voor schimmels. Elke schimmelsoort is ongezond al dan niet schadelijk voor de gezondheid. Een geïsoleerde kruipruimte beschermd zowel jouzelf als de (onder)vloer tegen ongewenste schade.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.