Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
07 feb
De voordelen van zonnepanelen op je huis plaatsen zijn legio

Steeds meer woningeigenaren zien de voordelen van zonnepanelen in, wat goed merkbaar is aan het straatbeeld. Zonnepanelen vormen geen uitzondering meer, maar raken juist steeds meer oververtegenwoordigd op daken van woningen, en dat met een goede reden. Zonnepanelen zorgen daadwerkelijk voor een kostenbesparing op stroom, buiten het feit dat zij een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. Natuurlijk zul je als woningeigenaar een geschikt dak moeten hebben voor zonnepanelen. Is dit het geval, dan kun je jezelf oriënteren op de beste zonnepanelen.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Van welk type zonnepanelen heb je over de gehele levensduur het meest optimale profijt? Dát zijn namelijk de beste zonnepanelen (ook naar onderzoek en conclusie van de Consumentenbond). Er zijn vele makelij zonnepanelen op de markt, van de relatief goedkope 'glas-folie' zonnepanelen, tot de meest geperfectioneerde 'glas-glas' zonnepanelen.

De beste zonnepanelen kennen o.a. de volgende belangrijke eigenschappen:

  • Extra lange levensduur t.o.v. andere zonnepanelen
  • Constant, gedurende de levensduur, een stabiel rendement
  • Zijn vervaardigd van een glazen voor- en achterkant
  • Glazen achterkant is brandveiliger
  • Glas verweerd niet, in tegenstelling tot folie en zorgt voor een beter langdurig rendement
  • Zijn bestand tegen vele weersinvloeden van buitenaf, zoals sneeuw, hagel, wind en regen
  • Ieder zonnepaneel wordt getest op eventuele afwijkingen
  • Alle cellen kennen exact hetzelfde vermogen
  • Lange levensduur van ruim 30 jaar

De beste zonnepanelen leveren een langdurig hoogwaardig rendement

Glas-folie zonnepanelen worden vaak geïmporteerd vanuit Aziatische landen (met name China). Dergelijke zonnepanelen mogen dan voordeliger in aanschaf zijn, de levensduur, het behaalde rendement en de kwaliteit laten helaas vaak te wensen over. Hiermee wordt een relatief 'goedkope investering' uiteindelijk een dure investering, aangezien de kwaliteit jaarlijks soms zelfs met sprongen afneemt. Folie kan zorgen voor microcracks en kent sneller problemen door vochtinfiltratie - in tegenstelling tot glas-glas zonnepanelen. Het mag dan ook geen verrassing heten dat fabrikanten van glas-glas zonnepanelen hogere garanties leveren op de levensduur van hun product, dan bij glas-folie zonnepanelen het geval is. Koop je zonnepanelen, dan wil je dat deze over 5 of 10 jaar nog steeds hetzelfde rendement opleveren als bij de plaatsing ervan. Het is niet alleen kostbaar om zonnepanelen aan te schaffen, maar ook om deze te laten plaatsen door een gecertificeerd bedrijf. Het is natuurlijk ontzettend zonde indien de zonnepanelen 10 jaar na aanschaf veel minder zonne-energie opwekken, waar doe je het dan voor kun je jezelf afvragen.

Rendement kloppend kunnen berekenen over een tijdspanne van 30 jaar

Het is met het oog op levensduur en hoogwaardig rendement dan ook belangrijk om écht de beste zonnepanelen aan te schaffen: zonnepanelen die een werkelijke levensduur van 30 jaar kennen en in die 30 jaar een stabiele opbrengst opleveren. Op deze wijze kun je dan ook een kloppende berekening uitvoeren van de kosten en baten. Wat kost de aanschaf en plaatsing en wát gaat het daadwerkelijk opleveren aan stroom in de komende 30 jaar? Hanteer hiervoor een gemiddelde energieprijs van de afgelopen 3 jaar bijvoorbeeld, om zo een reële uitkomst te krijgen.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.