Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
08 feb
Het gazon bemesten? Dit moet je er over weten!

Het gazon bemesten? Dit moet je er over weten! Streef je naar een intens groen gazon in de tuin, dan weet je waarschijnlijk wel dat daar veel onderhoud bij komt kijken. Een van de dingen waar je niet omheen kunt is het bemesten van je grasmat. We hebben de belangrijkste redenen om dit te doen alvast voor je verzameld:

1.De grond bemesten om je gras te voeden

Het is de algemene gewoonte van trotse tuineigenaren om het gras met regelmaat te maaien. We hebben tenslotte het liefst een vol en strak gazon, dat vinden we nu eenmaal mooi. Door het gras te maaien krijgt het gras direct de mogelijkheid om zoveel mogelijk licht te vangen. Bovendien stimuleer je hiermee het gras om voedingsstoffen uit de grond te halen (fotosynthese). Op die manier behoudt het gazon zijn prachtige groene kleur. Maar door het gazon te maaien breng je het gras helaas ook direct schade toe. Juist in de vele grassprieten verzameld het gras zijn voeding. Voedingsstoffen die je door het gras met regelmaat te maaien ongewild verwijdert. Doordat je het gras op deze manier als het ware zijn voedingsstoffen ontneemt is het van belang om er voor te zorgen dat het gras zijn voedingstoffen zo snel mogelijk weer aan kan vullen. Dit kan je doen door de grond waarop het gras groeit met regelmaat te bemesten. Zou je dit achterwege laten dan blijft er uiteindelijk nauwelijks nog voeding voor het gras over. De gevolgen laten zich raden.

2. Gras sterker maken

Een andere reden waarom je het gazon regelmatig van mest zou moeten voorzien is om het te versterken. Een gazon heeft niet alleen een sierwaarde, maar wordt veelal intensief belopen. Er wordt door kinderen en huisdieren opgespeeld, bij het zonnebaden op gelegen en misschien zelfs op gesport. Je mooi onderhouden grasveld kan hierdoor flinke beschadigingen oplopen. Gras kan wel tegen een stootje, heeft veerkracht, maar het is en blijft een levende plant. Door het intensief te gebruiken heeft het gras extra voedingsstoffen nodig om te werken aan zijn herstel. Heeft het gras een arme grond onder zich dan kan het voedingstekort er voor zorgen dat het gras zich niet goed kan herpakken. Wanneer je het gazon, met specifieke gazonmest onderhoudt help je het gras zijn weerstand te behouden. Wanneer je dit met regelmaat doet is je gazon veel beter bestand tegen alle schade die wij het toebrengen. Je houdt je gras op deze manier sterk en gezond.

3. Je gazon beschermen tegen invloeden van buitenaf

Omdat het gras bemesten weerstand verhogend werkt is je gazon opgewassen tegen diverse ziekten. Ook zal het gras zich dan beter tegen de zogenaamde plagen (waaronder diverse larven en schimmels) kunnen verweren. Je maakt het gras door het bemesten direct ook minder gevoelig voor de voortdurend wisselende weersomstandigheden.

4. Gras stimuleren om te groeien

Het bemesten van je gazon stimuleert tevens de groei van de graswortels. Hierdoor heb je sneller kans op een echt groen en glad ogend gazon. Je voorkomt hiermee kale plekken en de vorming van mos. Om dit te verwezenlijken is het belangrijk dat de graswortels samen een sterke structuur kunnen vormen. Waar de wortelstructuur sterk is zal onkruid weinig kans hebben om te groeien. Wat je gazon exact aan voeding nodig heeft wisselt per seizoen en is afhankelijk van de staat waarin het zich verkeerd. Je kan in elk geval wel zeggen dat bemesten essentieel is voor een gezond gazon. Je ondersteunt hiermee de grond. Zit er niet voldoende voeding voor het gras in de bodem dan zou het gras zich niet optimaal kunnen ontwikkelen.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.