Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
15 feb
BENG-berekening

Het is inmiddels dik een jaar geleden dat de EPC-berekening vervangen is door de BENG-berekening. BENG is de afkorting voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Het is nodig voor het aanvragen van een nieuwbouw omgevingsvergunning en toetst het level van energieprestatie. De eisen en normen van energie zijn zeer complex. Handelbouwadvies ondersteunt bij het aanvragen van deze BENG-berekening.

BENG is een energieprestatie bepalingsmethode die in het leven is geroepen door de Europese Unie. Een energie-unie die voor zekerheid van energie en ook afhankelijkheid van energie garant staat. Een zeer vooruitstrevend doel is dat de BENG meehelpt de klimaatdoelen te halen van het Klimaatakkoord van Parijs dat in 2015 werd ondertekend door bijna alle landen.

Waarom een BENG-berekening?

Door middel van een BENG-berekening kan worden vastgesteld of jouw huis of een uitbouw voldoet aan de nieuwe energie-eisen. Die berekening heb je nodig om bij de gemeente een vergunningaanvraag te krijgen. Zonder krijg je eenvoudigweg geen vergunning. De achterliggende gedachte is om milieubewuster de toekomst in te gaan. Met huizen die energiezuiniger zijn komen we alweer een stukje dichterbij een milieuvriendelijkere wereld.

Wat zijn de indicatoren?

De BENG-berekening bestaat uit drie indicatoren, dit zijn:

  1. De totale energiebehoefte (verwarming en koeling, in kWh/m²)
  2. Het primaire energiegebruik (ook in kWh/m²)
  3. Aandeel hernieuwbare energie in procent

Je moet aan alle drie de eisen voldoen. Per gebruiksfunctie gelden er andere eisen. Zo zijn de indicatoren per ruimte anders. Een kantoorruimte en een woonruimte zijn qua gebruik compleet anders. Alle BENG-eisen.

Een uitzondering kan ontstaan wanneer er door locatie gebonden omstandigheden geen mogelijkheid bestaat om af te wijken van de voorgeschreven minimumwaarde. (Nieuwe overheidsgebouwen moeten trouwens bij de aanvraag omgevingsvergunningen bijna energieneutraal zijn. Deze verplichting geldt al sinds 2019 omdat overheidsgebouwen een voorbeeldfunctie hebben).

Complexe eisen BENG

De Bijna Energie Neutraal Gebouw eisen zijn een stuk complexer dan de EPC eisen. Dit is zo omdat de indicatoren verschillen per functie maar ook afhankelijk zijn van de verhoudingen van het gebouw. Zo heeft een vrijstaande woning soepelere eisen dan een tussenwoning. De exacte eisen worden bepaald bij het opstellen van de berekening. Het dat daarom van belang dat er een adviesbureau zoals Handelbouwadvies wordt geraadpleegd. Laat dus een berekening uitvoeren van je nieuwbouwproject om zo gedonder later te voorkomen.

Ontwerp nieuwbouw

De BENG-berekening heeft ook impact op het ontwerp van een nieuwbouwproject. De architect (of als je het zelf ontwerpt) moet hier dan ook rekening mee houden. Een aantal punten om rekening mee te houden zijn bijvoorbeeld het gebruik van zonweringen, spuiventilatie en compacte bouw.

Het is daarnaast ook op lange termijn voordelig om een energiebesparend huis te hebben. Denk aan de energiekosten die een stuk lager zullen uitvallen en het prettige gevoel dat je bijdraagt aan een beter klimaat.

Conclusie

De eisen en normen die komen kijken bij de BENG-berekening zijn streng voor een goede reden; een energiezuinigere toekomst. Wanneer je advies inwint, een architect hebt die op de hoogte is van de indicatoren en zelf de controle houdt, vallen de BENG-eisen wel mee.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.