Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
15 mrt
Tips om je huis efficiënt te isoleren

Bij het isoleren van je huis kun je denken aan veel verschillende aspecten. In dit artikel gaan we hier iets dieper op in om te laten zien dat er veel verschillende manieren zijn die je kunt gebruiken om jouw huis te isoleren.

Hoe kom je erachter of je huis goed is geïsoleerd?

Om te beginnen is het belangrijk om het bouwjaar van je woning terug te vinden. Heb je geen idee wanneer dit is gebeurd, kun je dit opzoeken op de website van het kadaster. Je kunt er vanuit gaan dat de huizen die in 1980 gebouwd zijn matig of slecht zijn geïsoleerd. Verder is het belangrijk om te kijken of je ergens enkel glas hebt en of er al isolatiemateriaal is aangebracht.

Wat is de beste keuze om je huis te isoleren?

Er zijn een aantal manieren waarop je een huis kunt isoleren. Je kunt het dak, muren, vloer en de ramen isoleren. Wanneer je graag wilt isoleren en meteen vloerverwarming in huis wilt installeren kun je ervoor kiezen om schuimbeton te plaatsen in huis. Hierdoor komt er minder kou via de vloer naar binnen en heb je altijd warme voeten in huis. Top Renovloer is een aanrader wanneer je schuimbeton wilt laten leggen en/of tegelijkertijd vloerverwarming wilt aanschaffen.

Hoe gaat het isoleren in zijn werking?

Meestal kun je een woning isoleren zonder grote verbouwing. Spouwmuren kun je bijvoorbeeld isoleren door via gaten in de muur isolatiemateriaal te spuiten. Vloeren kunnen worden geïsoleerd. Isolatieglas kan van buitenaf worden geplaatst en je kunt dakisolatie plaatsen, zodat je geen warmte via het dak verliest.

Een isolatie klus hoeft niet lang te duren. Afhankelijk van de woning kun je isolatie klussen over het algemeen in een halve dag tot een dag uitvoeren.

Waar moet je aan denken als je gaat isoleren?

Er zijn veel verschillende soorten isolatiemateriaal met een breed prijs assortiment. Bij het kopen van isolatiemateriaal is het van belang om te kijken welke isolatiewaarden je nodig hebt. De isolatiewaarden staan op de verpakking aangegeven. Wanneer je twijfelt kun je het beste voor de hoogste isolatiewaarde kiezen. Meestal is het prijsverschil niet al te groot en verdien je de extra uitgave snel terug.

Wanneer je een bijkeuken of garage hebt, is het belangrijk om deze ook mee te isoleren. Ook al kom je niet veel in deze ruimte, staat het wel droog en stroomt de warmte minder snel weg via de garage of bijkeuken.

Ventileren

Wanneer je je huis hebt geïsoleerd is het wel belangrijk dat je de luchtkwaliteit van het huis hoog houdt. Als je huis goed is geïsoleerd kan er minder vocht en vervuilde lucht ontsnappen. Dit kun je oplossen door middel van ventilatieroosters of een ventilatiesysteem. Dit is belangrijk omdat, lucht van buiten droger is dan buiten en hierdoor het huis sneller warm stookt. En de algemene luchtkwaliteit gaat hiermee omhoog.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je huis beter te isoleren. Je kunt tochtstrips aanbrengen rond de voordeur en brievenbus. Tochtstrips zijn overigens geschikt om op alle gedeelten van het huis aan te brengen waar je tocht door voelt stromen. Wanneer je reflecterende folie achter de radiatoren plaatst zorgt dat ervoor dat de warme lucht terug de ruimte in gekaatst wordt. Zo maak je gebruik van beide kanten van een radiator en verlies je minder snel energie.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.