Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
05 apr
Tips bij de plaatsing van beveiligingscamera's

Steeds meer woningen beschikken over beveiligingscamera’s om hun pand extra te beveiligen en hun veiligheidsgevoel in huis te verbeteren. Wellicht overweeg jij ook een beveiligingscamera aan te schaffen. Dat is meer dan begrijpelijk. Het onveiligheidsgevoel onder de bewoners is immers de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. De plaatsing van een camera blijkt daarentegen een effectief hulpmiddel te zijn om dit gevoel te onderdrukken. Na het aanschaffen van een camerainstallatie vraag jij jou hoogstwaarschijnlijk af waar de camera het best geplaatst kan worden. Het is immers belangrijk dat de camera’s wel de juiste locatie filmen in het geval van een criminele activiteit. In dit artikel richt ik mij op de meest geschikte plekken voor de plaatsing van een beveiligingscamera.

Verschillend per woning

De perfecte plek voor een beveiligingscamera is deels afhankelijk van jouw woonsituatie. Het is echter wel belangrijk om bewust te zijn van het feit dat de meeste inbrekers binnenkomen via de voor- of achterdeur of ramen die niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Om deze situatie iets duidelijker te schetsen, zal ik bovenstaande situaties in percentages aangeven. Volgens de Nationale Inbraakpreventie Weken vindt 36% van de inbraken plaats via de achterdeur, 23% via een raam op de benedenverdieping en 21% via de voordeur. Kortom, ideale locaties om een camera te plaatsen. Hoe en waar je de camera exact kunt ophangen, zal ik in de volgende alinea’s bespreken.

Hoog of laag plaatsen?

De hoogte van een camera is erg belangrijk. Een te laag gehangen camera is immers gemakkelijk uit te schakelen als inbreker door de camera met een steen of koevoet kapot te slaan. Daardoor is het ook nooit verstandig om een prullenbak of trappetje in de buurt van een camera te plaatsen. Dit maakt het vernielen van de camerabewaking voor inbrekers een stuk gemakkelijker. Zorg er daarbij ook voor dat de draden van de camera’s niet aan de buitenkant van de muur lopen. Een beveiligingscamera te hoog ophangen is overigens ook niet aan te raden. Als jij de inbreker wilt identificeren bij de politie of een andere hulpdienst, zal de hoek waaruit gefilmd wordt erg belangrijk. Een camerabeeld waarop enkel de bovenkant van een hoofd te zien is, zal weinig informatie over de daders vrijgeven.

Zichtbaar of verstopt plaatsen?

Indien jij de camera aan de buitenkant van jouw woning plaatst, is het raadzaam om de camera in het zicht te plaatsen. Dit geldt overigens ook als de camera dient als bedrijfsbeveiliging aan de buitenzijde van het pand. Een beveiligingscamera dient immers ook als afschrikmiddel bij de inbrekers. Zij blijven liever onzichtbaar hun werk uitvoeren. Als jij de camera binnen ophangt, is het verstandig om de camera wel te verstoppen. Hier dient de camera namelijk niet als afschrikmiddel, maar als hulpmiddel voor het verzamelen van bewijsmateriaal.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.