Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
29 apr
Vergeet deze huishoudelijke klusjes niet!

Schoonmaken is niet het leukste, maar wel belangrijk om regelmatig te doen. Je geniet immers meer van jouw woonplezier wanneer alles goed schoon en onderhouden is. Maar er zijn huishoudelijke klusjes die soms over het hoofd worden gezien. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig onderhoud cv ketel uit laten voeren. Wij zetten de belangrijkste klusjes die minder voor de hand liggend zijn hier voor je op een rij, zodat je ze niet meer zult vergeten.

Regel onderhoud voor de cv-ketel

Een goed werkende cv-ketel zorgt er niet alleen voor dat je warm water en een warm huis hebt, maar het voorkomt ook een eventuele brand. Bepaalde onderdelen van de cv-ketel slijten namelijk met de jaren. Door op tijd onderhoud te laten doen weet je zeker dat jouw cv-ketel helemaal veilig is. Je kunt het cv onderhoud het beste eenmaal per twee jaar uit te laten voeren door een ervaren cv-monteur.

Ontdooi de koelkast

Om ervoor te zorgen dat jouw koelkast optimaal blijft werken en het vriesvak geen ijsgrot wordt is het aan te raden om de koelkast minstens een keer per jaar te ontdooien. Schakel de koelkast uit en haal alle producten eruit. Leg daarna een handdoek in het vriesvak en plaats hier een kom met heet water op. Plaats voor de zekerheid ook een handdoek op de grond. Sluit dan het vriesvak en wacht 15-20 minuten. Het ijs smelt hierdoor gemakkelijk. De laatste resten kun je met een ijskrabber losmaken, of zelfs met de hand.

Geef de oven een flinke beurt

Begin met alle losse kruimels en aangebrande resten te verwijderen uit de oven. Gebruik de stofzuiger om de oven helemaal kruimelvrij te maken. Voor de vetresten kun je speciaal schoonmaakmiddel voor ovens gebruiken, maar je kunt ook een natuurlijke optie proberen. Dit doe je door een citroen in plakjes te snijden. Deze leg je voor tien minuten in een ovenvaste schaal, in een voorverwarmde oven van 200 ºC. De warmte zorgt ervoor dat het citroensap verdampt en het bruine vet zacht wordt. Met een spons of een doek kun je dit nu makkelijk verwijderen.

Reinig de wasmachine

Ook de wasmachine heeft af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Je kunt dit gemakkelijk doen door een kookwas te draaien op 90°C. Doe een scheutje azijn in de wasmiddellade om de machine extra goed te reinigen. Door de hoge temperatuur zorg het azijn ervoor dat al het vet, vuil en kalk snel oplost. Zo kan jouw wasmachine er weer even tegenaan!

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.