Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
15 mei
Hoe ga je onkruid tegen?

Veel tuinbezitters vinden onkruid vervelend en zijn het liever kwijt dan rijk. Het zit aan de randen of in kale plekken van je tuin. Als een tuin veel zon krijgt komt het ongewenste gewas sneller terug dan in een tuin waar nauwelijks zon komt. Het is logisch dat tuinbezitters dit vervelend vinden. Hoe kom je ervan af als onkruid eenmaal in je tuin staat? In dit artikel vind je tips om je onkruid te verwijderen en te voorkomen.

Onkruid in jouw tuin

Onkruid is een verzamelterm voor ongewenste planten, je kunt dus elke plantensoort als onkruid beschouwen. Jij kunt immers een plant ongewenst vinden, terwijl diezelfde plant in een andere omgeving wel gewenst is. Daardoor is onkruid een subjectieve vorm. Vaak vindt iemand met een siertuin de planten die er niet zelf zijn neergezet onkruid. Die planten zijn vaak nutteloos en woekeren in jouw mooi aangelegde siertuin. Een siertuin neemt dus deze nadelen met zich mee, want je moet het onkruid weghalen. In de wilde natuur heeft onkruid een aantal voordelen. Ze dragen bij aan de milieukwaliteit, omdat ze als groenbemesters kunnen fungeren. Daarnaast worden ze gewaardeerd door hun vorm, kleur of geur, en soms zijn de planten zelfs eetbaar.

Tips om je onkruid weg te halen

Onkruid kan erg hardnekkig zijn, want het komt in de zomer erg snel terug, vooral als je veel zon in jouw tuin hebt. Een manier om het weg te halen is om het onkruid met heet water te overgieten. Het kokende water doodt de plant en tast de wortels aan, waardoor het snel afsterft waarna je het gemakkelijk kan verwijderen. Een andere effectieve manier om onkruid weg te halen is dan ook om het met de hand weghalen. Dit is geen leuk werk om te doen, maar als je het ongewenste gewas er vanaf de wortel met de hand uit trekt, blijft het onkruid langere tijd weg. Zit het onkruid tussen de tegels? Dan kan je er schoonmaakazijn overheen gieten, dat is namelijk een goede onkruidverdelger. Door het zuur zal het ongewenste gewas vanzelf verdwijnen.

Met deze tip blijft jouw onkruid nog langer weg

Er is geen supertip waardoor het onkruid nooit meer terug zal komen. Zolang je een siertuin hebt met planten en tegels, komt het altijd terug. Maar heb je geen behoefte aan een mooie siertuin? Maar stoor jij je wel aan onkruid? Dan is een bodembedekker tegen onkruid een goede optie. Goede bodembedekkers zijn houtsnippers of boomschors. Deze zorgen ervoor dat het zonlicht niet op de bodem schijnt, waardoor er geen ongewenst gewas kan groeien. Een goede bodembedekker kan je kopen bij bijvoorbeeld tuinshop.nl.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.