Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
09 jun
Waarom kiezen voor een vastgoedhypotheek?

Investeren in vastgoed, door een verhuurwoning te kopen, is door de jaren heen voor vele investeerders interessant gebleken. Investeren in vastgoed, blijkt uit cijfers van Syntrus-Achmea Real Estate & Finance, is doorgaans rendabel. De huidige tijd is daarbij ook nog eens gunstig te noemen voor investeerders; de rente is immers nog steeds laag te noemen en de (woning)markt van vraag en aanbod is krap. Wie wil investeren in een verhuurwoning, zou eigenlijk nu moeten instappen.

Financieren van verhuurwoning

Bij de aankoop van een verhuurwoning komt tevens een specifieke hypotheek kijken, namelijk de vastgoedhypotheek. Deze hypotheekvorm, zoals uitvoerig na te lezen op Vastgoedhypotheek.nl, is nodig voor het financieren van een verhuurwoning. Het kopen van een verhuurwoning vraagt namelijk om een andere hypotheekvorm dan die voor de aankoop van een reguliere woning. Financiële instellingen als banken gaan niet akkoord met woningverhuur onder een normale hypotheek. Wil je de woning kunnen verhuren, dan zul je een vastgoedhypotheek dienen af te sluiten.

Hoe kun je een vastgoedhypotheek afsluiten?

Om in aanmerking te komen voor een vastgoedhypotheek gelden een aantal voorwaarden. Zo zul je eigen geld moeten kunnen investeren in de aankoop. De vastgoedhypotheek dekt ca. 50% tot maximaal 90% van de woningwaarde.

Locatie huurwoning

Daarnaast is het voor de hypotheekverstrekker belangrijk in welk deel van Nederland jij een verhuurwoning wilt gaan kopen. Het is immers van belang voor de hypotheekverstrekker dat jouw project succesvol verloopt en je ook daadwerkelijk de woning kunt verhuren voor maandelijks bedrag naar waarde. De grootste vraag naar huurwoningen ligt globaal genomen in het midden van het land. Van de randstad tot Utrecht en delen van Brabant. Wil je dus in de kop van Friesland een verhuurwoning kopen, dan is de kans een stuk kleiner op succes dan wanneer je een pand in de randstad op het oog hebt.

Kosten en baten

Van te voren wordt door de hypotheekverstrekker beoordeeld (a.d.h.v. een taxatierapport) wat de kosten en baten naar verwachting zullen zijn. Wat is de woningwaarde in verhuurde staat? Welk maandelijks huurbedrag zal de woning opleveren? En overige punten worden hierin meegenomen.

Rendement van jouw object

Met de maandelijkse opbrengst van de huurinkomsten wordt de vastgoedhypotheek afgelost. Waarschijnlijk zul je hier een bedrag van overhouden, wat direct rendement oplevert (uiteraard zul je ook belasting moeten betalen over de opbrengsten). Daarnaast levert het object uiteraard ook indirect rendement op, namelijk de te verwachten waardestijging van de woning. De Nederlandse woningmarkt heeft vele decennia achtereen (met enkele dips tussendoor) een stijgende lijn laten zien van waardevermeerdering van onroerend goed. Hierdoor kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat de verhuurwoning in waarde zal stijgen.

Het is overigens wel zo dat een verhuurwoning, met hierin een huurder, altijd minder geld oplevert dan een gangbare koopwoning. Houd hier dus rekening mee. Huurders zijn beschermd in Nederland, waardoor huurcontracten niet ontbonden mogen worden indien de woning verkocht wordt.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.