Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
12 jul
Pellets van houtafval

De pellets die in een pelletkachel worden gebruikt zijn voor het grootste deel gemaakt van hout. Aan de pellets worden hoge eisen gesteld. Het moet materiaal zijn met een hoge warmteopbrengst en het mag niet roken tijdens de verbranding. Na de verbranding van de pellets moet er zo min mogelijk as en stof overblijven. Het bedrijf Badger is er in geslaagd om pellets met al die eigenschappen te maken van houtafval. Voor Badger houtpellets hoeven dus geen bomen te worden gekapt. De grondstoffen worden opgehaald bij de houtverwerkende industrie. Het bestaat grotendeels uit zaagsel en houtsnippers. Doordat er alleen met regionale bedrijven wordt gewerkt zijn de transportkosten laag.

Innovatieve productie

Het maken van houtpellets uit houtafval is minder gemakkelijk dan dat er echt hout als grondstof wordt gebruikt. Badger heeft echter een innovatieve manier ontwikkeld om pellets van een goede kwaliteit te kunnen maken. Eerst wordt de boomschors uit het mengsel van afvalhout gehaald, omdat dat zou kunnen zorgen voor rook tijdens het verbranden van de pellets. Het resterende mengsel van zaagsel en kleine houtsnippers wordt vervolgens onder toevoeging van lignine, een hulpstof van hout, onder hoge druk tot pellets geperst. Door die toevoeging krijgen de pellets een mooi glanzend uiterlijk. Tijdens de productie worden geen chemische stoffen aan de pellets toegevoegd.

Concurrerende pellets

In kwalitatief opzicht kunnen de pellets van Badger de strijd aan met de pellets uit gevelde bomen. Tijdens de verbranding ontstaat er nauwelijks as of stof. De verbranding is vrij van het ontstaan van rook en de pellets leveren ruim voldoende energie. Door voor deze pellets van afvalstoffen te kiezen ben je als klant van Badger zeer milieuvriendelijk bezig. Om er tevens voor te zorgen dat de hoeveelheid plastic in de wereld wordt teruggedrongen worden de pellets geleverd in herbruikbare papieren zakken. Die kunnen gewoon met het oud papier worden weggegooid.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.