Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
26 jul
Hoe kan je slot kapot gaan?

De kans is groot dat je jezelf wel eens hebt buitengesloten. Hartstikke vervelend natuurlijk, maar dit kan opgelost worden. Het is nog veel irritanter als je slot kapot gaat. Het kan immers maar zo dat je deursloten niet meer zo goed werken als ze in het verleden hebben gedaan. In de ergste gevallen werkt je slot zelfs helemaal niet meer. Dit kan veel redenen hebben, hieronder lees je een paar oorzaken van waarom een slot ineens niet meer werkt.

Corrosie in de cilinder

Dat je slot kapot gaat kan onder meer komen doordat corrosie ontstaan is in de cilinder. Kalkaanslag kan dit zijn, maar ook hygroscopische zouten en zelfs roest. Je slot zal hierdoor niet meer zo soepel werken, maar op een gegeven moment werkt het volledig niet meer. Een sleutel met corrosie of roest kan dit bijvoorbeeld ook veroorzaken. Voorkom dit door een speciaal slotensmeermiddel te gebruiken op zowel het slot als de sleutel. WD-40 is niet geschikt, hierdoor kan je deurslot namelijk vastlopen. 

Afgespleten of niet-passende sleutel

Een sleutel kan aangepast worden door de tand des tijds, waardoor het op een bepaald moment niet meer past in je slot. Dit maakt het lastig en zwaar om de sleutel om te draaien. In het ergste geval blijft het zelfs in je slot vastzitten. Hierdoor kan het slot geblokkeerd raken, terwijl de sleutel op deze manier ook nog eens kan breken. Gebruik daarom een andere sleutel of bel een specialist om dit probleem te voorkomen.

Slijtage of ouderdom

Niet alleen je sleutel wordt met de tijd minder, dit geldt ook voor je slot. Op een dag kan het hierdoor ineens vastlopen, in sommige gevallen duurt dit decennia. Op andere momenten duurt het juist maar een paar jaar voordat het slot last krijgt van slijtage of ouderdom. Het natte weer in Nederland heeft hier een negatieve invloed op, met name als je je deurslot niet goed onderhoudt. Om dit probleem op te lossen, kun je je slot vervangen.

Koude weersomstandigheden

Door vorst kan je slot blokkeren, bevroren vocht zet in de winter namelijk uit. Het slot kan in de winter daarom vele malen stroever draaien dan het in de zomer doet. De vorst kan bovendien zorgen voor roestaanslag en corrosie. Je kunt om dit probleem te voorkomen gebruik maken van speciale antivries middelen. Je kunt dit spuiten in het slot zodat het vervolgens weer op gang gebracht wordt.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.