Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
05 aug
Waarom werken met bouwhekken?

In de bouw is een ongelukje zo gebeurd. Het is lastig als het gaat om een ongeluk binnen het bedrijf, met een werknemer, maar het wordt nog veel lastiger als het gaat om iemand van buiten het bedrijf. Een toevallige passant, of iemand die achteloos het bouwterrein op loopt. Daarom zijn bouwhekken onmisbaar.

Bouwhekken bieden bescherming

Bouwhekken bieden op meerdere manieren bescherming. Allereerst bescherm je er omstanders mee. Zij kunnen niet dichterbij komen dan een bepaalde plek, waar je de bouwhekken mee afschermt. Aan de andere kant bieden bouwhekken ook bescherming voor je eigen spullen.

Vandalisme komt nog steeds voor en gereedschappen kunnen worden gestolen. Laat je alles open en bloot liggen, dan is de kans aanwezig dat iemand ermee aan de haal gaat. Daarom is het plaatsen van bouwhekken een goed idee. Sommige bouwhekken hebben zelfs een speciaal alarm. Is er dan iemand die door de hekken breekt, dan krijg je daar direct een melding van. Bovendien kunnen die alarmen flink geluid maken.

Soms zijn bouwhekken verplicht

In sommige situaties zijn bouwhekken verplicht. Het is dan verplicht om de bouwplaats voor onbevoegden af te schermen. Meestal schermen bouwbedrijven een locatie af met bouwhekken. Op iedere bouwplaats wordt immers met zware materialen gewerkt. Dan ontstaan er veiligheidsrisico’s. Zeker als je ook gebruik maakt van relatief gevaarlijk gereedschap.

Een bouwlocatie mag je niet betreden zonder veiligheidsschoenen, veiligheidshelm of een bril. Met bouwhekken op de locatie, laat je zien dat dit een gebied is dat je niet zomaar in moet lopen en dat er bepaalde richtlijnen gelden.

Je kunt aansprakelijk zijn

Verzaken om een bouwlocatie goed af te schermen, kan zorgen voor aansprakelijkheid. Je zou misschien denken dat het wegblijven van een bouwlocatie gezond verstand is, maar nieuwsgierigheid zit overal. En dan kunnen er vervelende ongelukken gebeuren. Of stel je voor dat je aan het werk bent, en een omstander gewond raakt door losliggend puin.

In die situaties kan het bouwbedrijf aansprakelijk gesteld worden. Dat kan veel geld kosten, en bovendien veel tijd. Je zit echt niet te wachten op aansprakelijkheidsstellingen, schadevergoedingen en mogelijk zelfs rechtszaken. Dan is een bouwhek plaatsen de beste keuze.

Bouwhekken zijn onderdeel van de bouwplaats inrichting, en net zo onmisbaar op een bouwlocatie als een helm, veiligheidsbril, gehoorbeschermers en goed gereedschap. Bij AIC kun je terecht voor alles wat nodig is op een bouwplaats.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.