Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
10 okt
Basaltsplit voor decoratieve en onderhoudsarme tuinoplossingen

Basaltsplit is een donkergrijze tot zwarte steenslag van vulkanische oorsprong. Vloeibaar gesteente komt in de vorm van lava aan het aardoppervlak, waar het onmiddellijk afkoelt en stolt tot basaltgesteente. Men verwerkt dit gesteente vervolgens tot grote basaltblokken of tot basaltsplit. Het split wordt tijdens dit proces op grootte gesorteerd: het grofste split wordt als eerste geslagen, terwijl het fijne gruis als laatste overblijft. Het fijnste assortiment basaltsplit bestaat uit steentjes al vanaf een halve millimeter doorsnee, terwijl de grovere assortimenten splitsteentjes een doorsnee tot zo'n 80 millimeter hebben.

Waarom kiezen voor basaltsplit?

Tijdens het slaan van het basaltgesteente ontstaan de scherpe hoekjes van het split. Hiermee onderscheidt het zich van afgerond grind. Split ligt hierdoor steviger en stabieler op de ondergrond: het rolt niet weg bij belasting, zodat je geen last hebt van opspattend grind als je de oprit afrijdt. Maar ook voor tuinpaden en een terras is basaltsplit bijzonder geschikt. De donkere, bijna zwarte kleur is buitengewoon goed te verwerken in een decoratief tuinontwerp.

Milieuvoordelen van basalt split

Basalt split is een duurzame en onderhoudsarme oplossing voor je tuin, erf of oprijlaan. Met split creëer je een waterdoorlatende halfverharding die bovendien milieuvriendelijker is dan steen, beton of asfalt. De invloed van verstening op het milieu is aanzienlijk, omdat water moeilijker wegloopt waardoor rioleringen overbelast raken. Water loopt makkelijker weg bij een halfverharde bodem van split of grind. Daar komt bij dat grote stenen oppervlaktes veel warmte opnemen, waardoor de temperaturen ter plekke sterk stijgen. Alleen daarom al is een terras van basaltsplit te verkiezen boven een geheel versteend terras.

Een tuinontwerp met contrasterende kleuren

Met zwart kan je prachtig combineren, maar zwart is er in diverse tonen en gradaties. In de designwereld weet men dat 'bijna zwart' altijd beter is dan helemaal zwart. Een vleugje van een andere kleur brengt het zwart tot leven, en deze eigenschap is nu juist wat basalt split zo geschikt maakt om te gebruiken in je tuin. Gebruik het om andere kleuren te accentueren, om een mooi perk te omlijsten of voor een chic terras.

Een modern terras met basalt split

Met zwart kan je alle kanten op. Combineer een zwart terras met een fel gekleurde rode parasol en rode kussens op de bank voor een vrolijke en moderne sfeer. Of maak een minimalistisch terras met een witte tafel en bijpassende bank met zwarte kussens. Experimenteer gerust met kleuren, materialen en lijnen: basaltsplit leent zich uitstekend voor een eigentijds en kunstzinnig tuinontwerp.

Tuinpaden van basalt split – kan dat wel?

Met donkere basaltsplit creëer je een tuinpad dat meer opvalt dan een zandpad of grijs kiezelpad. De grootste zorg van zo'n tuinpad is echter of je het comfortabel kan belopen. Kies hiervoor een van de fijnste kwaliteiten basalt split. Eenmaal goed ingelopen, kan je er zelfs met blote voeten op wandelen!

Decoratieve borderranden

Een donkere splitrand langs een perk, langs de tuingrens of langs een vijver, werkt als een omlijsting. De bloemen, de planten en de vijver worden hierdoor naar de voorgrond gehaald. Gebruik het split ook voor een erfafscheiding. Mooi is het om het split te combineren met een paar grotere basaltblokken, die je bijvoorbeeld aan weerszijden van de oprit plaatst.

Een Japans accent met basaltsplit

In fijn basaltsplit kan je prachtige patronen harken. In Japanse tuinen harkt men onder meer cirkels, spiralen en geometrische figuren in een speciaal hiervoor aangelegd vak. Zo'n tuinvak is niet bedoeld om op te lopen, maar alleen om naar te kijken. Basaltsplit is hier bij uitstek geschikt voor, omdat de geharkte lijnen hierin beter opvallen dan in lichter split.

Basalt split: aanleg en onderhoud

Zorg voor een egale ondergrond voor het storten van het split. Huur eventueel een trilplaat bij een bouwmarkt om de ondergrond goed aan te trillen voor het aanleggen van een oprit of terras. Voor zwaar bereden opritten en parkeerplaatsen zorgen splitplaten voor extra stabiliteit. Voor een terras of tuinpad is dit over het algemeen niet nodig.

Basaltsplit storten

In principe kan het split rechtstreeks op zand gestort worden. Om het opkomen van onkruid te bemoeilijken is het echter aan te raden om een antiworteldoek onder het basalt split te leggen. Dit scheelt later veel in het onderhoud. Diep geworteld onkruid kan niet meer door de doek naar boven komen. Wel kan er nog van bovenaf onkruid tussen het split terechtkomen, maar dat haal je er makkelijk uit omdat het slechts oppervlakkig wortelt.

Basaltsplit onderhoud

Met een antiworteldoek onder het split is het onderhoud miniem: af en toe een sprietje onkruid eruit trekken en het netjes bijharken als de schoonfamilie op bezoek komt, is vaak al genoeg.

Basaltsplit kopen

Meet het oppervlak waarop jij split wilt leggen en bereken hier hoeveel basaltsplit je nodig hebt. Natuurlijk kan je het split zelf ophalen, maar houd er rekening mee dat het erg zwaar is. Om je rug niet te zwaar te belasten, is het verstandiger om het aan huis te laten bezorgen. Zorg dat de chauffeur een vrije doorgang heeft, dan kan hij het meteen storten op de losplaats.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.