Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
21 okt
Welke soorten plaatmateriaal zijn er en hoe kun je deze zelf op maat zagen?

Er zijn verschillende soorten plaatmateriaal beschikbaar voor gebruik in je winkel. Sommige kun je het beste zagen met een cirkelzaag, terwijl andere met een handzaag gezaagd kunnen worden. Hier is een lijst van enkele van de meest voorkomende plaatmaterialen en de beste manier om ze te zagen:

  • Multiplex - Zagen met een cirkelzaag
  • MDF - Zagen met een cirkelzaag
  • Spaanplaat - Zagen met een handzaag
  • OSB - Zagen met een handzaag
  • Hardboard - Zagen met een handzaag
  • Spaanplaat - Zagen met een handzaag

Gebruik het juiste blad

Gebruik altijd het juiste blad voor het materiaal dat je zaagt, en draag veiligheidsuitrusting zoals handschoenen en een veiligheidsbril als je met elektrisch gereedschap werkt. Gebruik bij het zagen van multiplex of MDF een fijn getand blad om te voorkomen dat de randen van het materiaal afbrokkelen. Bij OSB en spaanplaat kun je het beste een grof getand blad gebruiken om te voorkomen dat het materiaal versplintert. Hardboard kan zowel met een fijn als met een grof getand blad worden gezaagd.

Gebruik een liniaal

Gebruik bij het meten en markeren van de zaagsneden altijd een liniaal om de nauwkeurigheid te waarborgen. En als je grote stukken plaatmateriaal zaagt, kun je ze het beste vastklemmen voordat je begint te zagen. Zo voorkom je dat het materiaal beweegt tijdens het zagen en krijg je een schonere en preciezere snede.

Waar kan je plaatmateriaal kopen?

Je kunt plaatmetaal kopen bij de meeste ijzerwinkels. De beschikbare soorten plaatwerk zijn onder andere aluminium, messing, brons, koper, gegalvaniseerd staal, roestvrij staal en zacht staal.

Online plaatmateriaal bestellen is ook een optie, en er zijn veel websites die dat verkopen. Zorg ervoor dat je de verzendkosten controleert voordat je bestelt, want plaatwerk kan behoorlijk zwaar en duur zijn om te verzenden.

Als je online bestelt, kun je het beste van een gerenommeerde website of verkoper kopen om er zeker van te zijn dat je plaatwerk van hoge kwaliteit krijgt. Controleer ook zeker de dikte van het metaal voordat je bestelt, want sommige sites vermelden de dikte niet in millimeters of inches.

Wat zijn de voordelen van plaatstaal?

Plaatstaal heeft veel voordelen ten opzichte van andere materialen, zoals lichtgewicht en toch sterk, duurzaam, gemakkelijk te bewerken en relatief goedkoop. Het is ook corrosiebestendig en verkrijgbaar in verschillende afwerkingen.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.