Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
14 dec
Zelf je meterkast isoleren

Zelf de meterkast isoleren is niet zo moeilijk en het levert ook nog een besparing van geld en niet te vergeten warmte op. In bestaande situaties, als je bijvoorbeeld een huis hebt wat een tijd geleden al is gebouwd, kan het verstandig zijn om isolerend materiaal om de buizen te wikkelen. Vergeet vooral de open bovenkant van de meterkast niet. Door isolerend plaatmateriaal aan de bovenzijde van de meterkast aan te brengen voorkom je dat er warmte kan ontsnappen. Zorg ook dat zoveel mogelijk naden en kieren goed dicht zijn. Heb je een nieuwbouw woning gekocht of heb je plannen in die richting, bekijk dan met de aannemer of de architect de mogelijkheden van een kunststof meterkast vloerplaat met isolatie.

De meterkast in de nieuwbouw woning of nieuwbouw bedrijf

Bij nieuwbouw is het handig om gelijk een geïsoleerde meterkast vloerplaat te plaatsen. In deze geïsoleerde vloerplaat zitten alle benodigde uitsparingen voor gas, water, elektra, telecom en internet, zowel links als rechts. Onder de meterkast vloerplaat zit isolatiemateriaal zodat er minder kou vanuit de kruipruimte naar binnen komt. 

Wat is een meterkast vloerplaat?

Een vloerplaat in de meterkast is er om doorvoerbochten op de juiste plek in de meterkastvloer te kunnen plaatsen. De installateur werkt op die manier sneller en efficiënter en de isolatie aan de onderzijde van de vloerplaat houdt de kou buiten en de warmte binnen.

De meterkastvloerplaat met isolatie

De geïsoleerde meterkastvloerplaat van BUMA handel houdt de koude lucht die vanuit de kruipruimte naar boven stroomt op een juiste manier tegen. De compacte isolatielaag, de dichtgemaakt randen langs de meterkastvloerplaat en de geïsoleerde afdichtkappen voor niet gebruikte doorvoeren zorgen voor een optimale isolatie. Steeds vaker wordt de meterkastvloerplaat met isolatie in nieuwbouw bestekken voorgeschreven. Gelukkig maar, want het is een eenvoudige, comfortabele en duurzame keuze.

De centrale verdeelplek

In de meterkast komen alle benodigde nutsvoorzieningen het gebouw binnen. Vanuit deze ruimte worden ze verdeeld naar de diverse ruimten in het gebouw. Deze centrale verdeelplek is daarom een gevoelige plek waar alles samen komt. Alle mogelijke leidingen moeten door funderingsdoorvoer naar binnen met als gevolg dat er makkelijk en snel kou mee kan worden binnengebracht. Op het vloerniveau van de meterkast worden de leidingen binnengebracht. Dit gedeelte van de vloer vormt hierdoor het meest risico, omdat deze vaak in directe verbinding staat met een koude kruipruimte. Een geïsoleerde meterkastvloerplaat is daarom van het allergrootste belang!

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.