Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
06 nov
Lekken in leidingen opsporen

Lekkages vormen voor veel woningbezitters een van de grootste ergernissen, naast bijvoorbeeld een verstopte afvoer. Een van de redenen dat lekkages zo’n ergernis vormen, is het feit dat lekkages voor een nare waterschade aan uw woning kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het houtrot wat in de houten constructies onder uw dakbedekking, of uw houten vloeren kan ontstaan. Daarbij kan er een zeer onhygiënische zwam- en
schimmelvorming op uw muren en plafonds ontstaan! Reden genoeg om de kans op lekkages zo klein mogelijk te maken. Veel lekkages ontstaan rondom leidingen, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt om leidingen al in een vroeg stadium op te merken.

 

Oorzaken van lekkages rond leidingen

Veel lekkages rond leidingen zijn het gevolg van een verkeerde manier van handelen door hobbyklussers. Zij beschikken bijvoorbeeld niet over het juiste gereedschap om de leidingen op een correcte manier aan te kunnen leggen. Als gevolg hiervan kan er speling tussen twee leidingstukken ontstaan, waarlangs het water in de leidingen naar buiten kan sijpelen. Vaak merkt u een dergelijke speling pas op het moment dat de waterschade al ontstaan is. U zult immers niet controleren of er water uit de leidingen lekt als u de leidingen eenmaal aangelegd heeft.

Een andere veel voorkomende reden voor lekkages rond leidingen zijn de gaten die in muren geboord worden. Bij het boren kunnen de leidingen die tussen uw muren lopen geraakt en beschadigd worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende handige hulpmiddelen, die het vinden van de leidingen tussen uw muren vereenvoudigen. Deze apparaatjes dragen niet voor niets de naam “leidingzoeker”. U kunt dit apparaatje bij een bouwmarkt aanschaffen.

 

Hulp bij het vinden van lekkages

Wanneer u een lekkage zelf niet kunt vinden maar wel het gevoel heeft dat er sprake van een lekkage is, kunt u een lekdetectie  uit laten voeren. Er zijn verschillende partijen die een lekdetectie voor u uit kunnen voeren. Zij beschikken over handige hulpmiddelen die het achterhalen van de bron van een lekkage rond leiding makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van ultrasone trillingen om de bron van een lekkage te achterhalen. De inzet van ultrasone trillingen wordt voornamelijk gebruikt bij lekkages rond koudwaterleidingen. Naast de ultrasone lekdetectie kan er ook gebruik gemaakt worden van een thermografische camera. Een thermografische camera brengt de temperatuurverschillen tussen het water binnen en buiten een leiding in beeld. Dit type lekdetectie is vanzelfsprekend het meest geschikt voor lekkages rond warmwaterleidingen. Het water wat uit de leidingen gelekt is zal immers een iets lagere temperatuur hebben dan het warme water wat nog in de leidingen zit.

1 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.