Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
14 mrt
Sierbestrating voor kleine tuinen

Als je een kleine tuin hebt, is het belangrijk om slimme keuzes te maken als het aankomt op de inrichting ervan. Sierbestrating kan een belangrijk element zijn om de ruimte functioneel en visueel aantrekkelijk te maken. In dit artikel zullen we enkele tips en ideeën bespreken.

Houd het simpel

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het ontwerpen van een kleine tuin is om het simpel te houden. Een overdaad aan verschillende bestratingsmaterialen kan de ruimte rommelig en chaotisch maken (en dat terwijl je waarschijnlijk juist wat rust wilt creëren). Kies in plaats daarvan voor één of twee materialen die goed bij elkaar passen. Door te spelen met verschillende patronen en texturen kun je toch een interessante en visueel aantrekkelijke bestrating creëren.

Denk aan functionaliteit

Als je een kleine tuin hebt, moet je slim nadenken over de functionaliteit van je bestrating. Overweeg bijvoorbeeld om verschillende zones te creëren voor bijvoorbeeld eten, loungen of tuinieren. Gebruik verschillende bestratingsmaterialen (ga voor een mooie terrastegel) of patronen om deze zones te onderscheiden. Door verschillende hoogteniveaus te creëren, kun je ook visueel de tuin groter laten lijken.

Maak gebruik van kleur

Door heldere, levendige kleuren te gebruiken qua sierbestrating, kun je een gevoel van vrolijkheid en levendigheid creëren. Aan de andere kant kunnen neutrale kleuren helpen om de ruimte te vergroten en een gevoel van rust te creëren. Als je voor een bepaalde kleur kiest, houd dan rekening met de kleuren van andere elementen in de tuin, zoals bloemen, planten en meubels.

Combineer verschillende materialen

Om de boel een beetje op te fleuren zou je ervoor kunnen kiezen om verschillende materialen met elkaar te combineren. Dit kan bijvoorbeeld door een pad van kiezelstenen te creëren omringd door gras, of door bakstenen te combineren met natuursteen. Wees creatief en experimenteer met verschillende combinaties om de juiste look en feel te vinden voor jouw tuin.

Overweeg een accentmuur

Een accentmuur kan een ware eyecatcher zijn voor in jouw tuin. Kies een muur om te accentueren en bedek deze met materialen zoals mozaïektegels, natuursteen of houten panelen.

Let op de afwatering

Als je bestrating te dicht op de grond ligt, kan water zich ophopen en plassen vormen, wat kan leiden tot overstromingen en schade aan de bestrating. Zorg ervoor dat de bestrating voldoende afloopt en dat er dus ook voldoende afvoer is om water weg te laten lopen als dat nodig is.

Kies voor duurzame materialen

Hoewel goedkopere opties misschien aantrekkelijk lijken, kunnen ze na verloop van tijd verslechteren en lelijk worden, waardoor je uiteindelijk meer geld moet uitgeven aan reparaties of vervangingen. Investeer in hoogwaardige materialen die goed bestand zijn tegen weersinvloeden en slijtage.

 

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.