Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
06 mei
Bouwen en browsers: technologie in de bouw

De bouwsector is op het moment leuker dan ooit. De afgelopen paar jaar zijn er allemaal ontwikkelingen geweest op gebied van bouwen; sommige heel merkbaar, andere iets meer op de achtergrond verscholen. De interactie tussen de bouw en technologie is bijvoorbeeld nu relevanter dan ooit, terwijl je er weinig mensen over hoort. Wij laten je zien hoe de bouw de afgelopen paar jaar zich heeft ontwikkeld, en wat er nog te leren valt.

Ontwikkeling van de bouw

Hoewel handwerk nog steeds een belangrijk onderdeel van de bouw is, werd vroeger in de bouw alles met de hand gedaan. Denk hierbij dus niet alleen aan het uitvoeren en opbouwen van projecten, maar ook aan het ontwerpen van blauwdrukken met potlood en liniaal. Hier is verandering in gekomen door software voor de bouw. Door specifiek voor de bouwsector een aantal programma’s te ontwerpen, zijn bepaalde processen binnen de bouw veel efficiënter geworden. Dat betekent dat projecten sneller afkomen, en dat er dus meer gebouwd kan worden. Goed nieuws dus voor iedereen die nog op zoek is naar een eigen huis.

Online ontwerpen

Het is je misschien moeilijk voor te stellen wat een bouwprogramma allemaal kan. Er zijn dan ook meerdere aspecten binnen een bouwprogramma, die allemaal een andere functie vervullen. Een belangrijk deel van de bouwprogramma’s houdt zich bezig met het versnellen en verbeteren van het ontwerpproces. Waar een architect vroeger enorm lang de tijd nodig had om zijn of haar bouwtekening perfect af te ronden, zijn er nu allemaal hulpmiddelen beschikbaar om de architect een handje te helpen. Ook worden projecten tegenwoordig vaak in 3D ontworpen, in plaats van alleen op papier!

Razendsnelle communicatie

Een andere belangrijke ontwikkeling heeft te maken met de communicatie. Aan een project in de bouw kunnen soms wel een paar teams tegelijkertijd werken. Communicatie tussen zo’n grote groep mensen verloopt nu eenmaal niet altijd even soepel. Om die reden is CDE het andere belangrijke onderdeel binnen de bouw software. Wat is CDE? De afkorting staat voor Common Data Environment, en zoals de naam al verraadt, is het een virtuele omgeving waarin alle data die met een project te maken heeft, wordt verzameld. Door CDE te gebruiken kunnen verschillende groepen dus makkelijker dan ooit samen aan een project werken, en hoeven ze in principe niet fysiek bij elkaar in de buurt te zijn.

Sprongen voor bouwsoftware

Deze combinatie tussen versoepelde ontwerpprocessen en een snellere communicatie hebben ervoor gezorgd dat de bouwsector met sprongen vooruit is gegaan. Er wordt minder stress ervaren door projectleiders, en het is vaak voor iedereen duidelijker hoe een project precies gaat verlopen, en welke stappen er moeten worden uitgevoerd. Hoera voor bouwsoftware dus, omdat het er voor heeft gezorgd dat duizenden mensen hun baan op een prettigere manier kunnen uitvoeren.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.