Het beroep van schoorsteenveger is al heel oud. Een bekend beeld van de schoorsteenveger is een man die helemaal onder het roet zit. Mede hierdoor zijn er ook verhalen ontstaan, die wij in Nederland en België kennen als Zwarte Piet. Door telkens alle schoorstenen door te gaan om cadeautjes af te leveren is Zwarte Piet door het roet, zwart geworden. In de 19e eeuw was het normaal om kinderen als leerlingen mee te laten lopen, want kinderen konden veel gemakkelijker in de nauwe schoorsteen klimmen. Tegenwoordig houdt het beroep van schoorsteenveger meer in dan alleen de schoorsteen schoonmaken. Ook controle van de schoorsteen en eventuele schade aan een RVS schoorsteenpijp behoren tot de werkzaamheden.
Hoe ontstaat roet?
Hoe goed de schoorsteenveger de schoorsteen ook schoon maakt, hij zal altijd zwart blijven van het roet. Dit is op zich probleem, maar wel wanneer er teveel roet aan de wanden van de schoorsteen blijft kleven. Roet brandt namelijk ook, dus hoe meer roet er in de schoorsteen is, des te langer blijft het rookkanaal branden en hoe warmer de binnenkant van de schoorsteen wordt. De kans op een schoorsteenbrand is dan ook aanzienlijk. Wanneer een schoorsteenbrand uitbreekt kan de temperatuur dusdanig oplopen dat de binnenzijde zeer heet wordt. In combinatie met een koude buitenkant, kan dit grote schade aan de schoorsteen veroorzaken.
Roet is niet meer dan koolstof gecombineerd met een klein percentage waterstof en is een overschot van de verbrande brandstoffen. Bij elke verbranding ontstaat roet, maar extreem veel roet ontstaat bij het foutief verbranden. Zo gebruikt men dikwijls foutief hout, of hout dat nog vochtig is. Ook kan het ontstaan, omdat er juist te weinig zuurstof naar de kachel of openhaard vloeit.
Redenen om je schoorsteen te laten reinigen
Een van de belangrijkste redenen om regelmatig je schoorsteen te laten reinigen en controleren is het teveel aan CO² wat vrij komt. Regelmatig horen we in het nieuws dat bewoners bedwelmd raken of soms zelfs overlijden door een CO² vergiftiging. Het rookkanaal is dan verstopt of beschadigd, waardoor giftige stoffen de woning binnenkomen. Ook ter voorkoming van een schoorsteenbrand is het heel verstandig regelmatig je schoorsteen te laten reinigen. Dit kan grote schade voorkomen aan zowel de woning als aan de gezondheid van de bewoners. Daarnaast is het altijd verstandig om een schoorsteen door een expert te laten schoonmaken. Dit zelf doen is voor de meesten geen optie, omdat zij er geen verstand van hebben en geen ervaring hebben met op een dak klimmen. Neem eens een kijkje op de website van schoorsteenveger Snel. Zij kunnen uw schoorsteen op een professionele wijze schoonmaken, zonder dat u er een omkijken naar heeft.
Verplicht?
In België is er bij bepaalde verbrandingshaarden een wettelijke verplichting om een schoorsteenveger langs te laten komen. Dit gaat dan om schoorstenen waar een centrale verwarming op uitkomt. Dit kan soms gebeuren door een expert die jaarlijkse de ketel keurt, maar een schoorsteenveger hiervoor inhuren is verstandiger. Ook voor overige kachels, waarbij het niet wettelijk verplicht is om je schoorsteen te laten schoonmaken is het absoluut, voor uw eigen gezondheid en de werking van de kachel, aan te raden dit wel jaarlijks te laten uitvoeren.