Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
09 mei
24-uurs economie in professioneel licht

Op plaatsen waar veel licht nodig is, wordt vaak gebruikgemaakt van gasontladingslampen. Denk bijvoorbeeld aan straatverlichting of verlichting voor grote bedrijven. Vooral nu veel bedrijven 24 uur per dag, zeven dagen in de week open zijn.

Wat is eigenlijk een gasontladingslamp?

Een gasontladingslamp geeft natuurlijk licht, zoals elke andere lamp. Toch is dit niet een gewone lamp. Het licht wordt geproduceerd door edelgassen, in combinatie met stroom. Dit gaat via een speciaal procedé, waar we je niet mee zullen lastigvallen. Wel is het handig om te weten dat je twee soorten gasontlading verlichting hebt: lage- en hogedrukgasontladingslampen. Denk je aan lagedrukgasontladingslampen, dan denk je aan tl-buizen en spaarlampen. Gasontladingslampen met hogedruk worden veelal gebruikt voor grote oppervlakten, bijvoorbeeld in een fabriekshal of op een sportveld.

Als het buiten donker is                         

Een gasontladingslamp is niet zomaar een lamp. Verlichting met gasontlading geeft intens veel licht. Het is verlichting dat zeer efficiënt brandt. Dat is handig in ruimtes waar veel licht nodig is, maar ook in ruimtes waar vaak licht nodig is. Door de 24 uurseconomie zijn fabrieken bijvoorbeeld de hele dag open. Niet alleen overdag is goede verlichting nodig, ’s nachts kun je eenvoudigweg niet zonder. Hetzelfde geldt voor openbaar vervoer, dat vooral in steden ook ’s nachts gewoon doorgaat. Zonder efficiënte verlichting is het onmogelijk om 24 uur per dag te functioneren.

Intens licht in vele tinten

Het licht van de verlichting door middel van gasontlading kun je fel noemen, hoewel het evengoed in diverse tinten leverbaar is. Nu is het wel zo dat de ene ruimte anders verlicht dient te worden dan de ander. Voor de accentverlichting in een winkel is aangenaam warm licht meer geschikt en wellicht nog een tintje warmer doet het goed in een horecagelegenheid. Je kunt je voorstellen dat je voor een etalage andere verlichting nodig hebt dan voor een parkeergarage. Goed nieuws dus, dat ook gasontladingsverlichting verkrijgbaar is in diverse tinten. 

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.