Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
03 sep
Hoeveel gas gebruikt een Nederlands huishouden

Gemiddeld gebruikt een Nederlands huishouden 1.470 m3 gas per jaar. Hier betalen we in 2018 gemiddeld 925 euro voor. De rest van de rekening bestaat uit vaste kosten zoals transportkosten, leveringskosten, regiotoeslag, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw. Het woord gemiddeld geeft echter aan dat er flinke verschillen zijn. Wat zijn de oorzaken van deze verschillen. 

Het gasverbruik per woning is afhankelijk van meerdere factoren. Hoe groot is de woning. Dat varieert van een groot vrijstaand huis tot een appartement van 50m2. Hoe oud is de woning. De eisen van de overheid voor isolatie van de woning zijn steeds hoger. Huizen gebouwd vanaf de jaren 50 zijn steeds zuiniger gebouwd. Hoeveel personen wonen er in de woning. Hoe groter de huishouding, hoe meer gas er gebruikt zal worden. Hoe is de woning geïsoleerd. 

Ongeveer 80% van het gasgebruik gaat op aan de verwarming, de overige 20% aan koken en warm water. Ongeveer 95% van de woningen maakt op dit moment nog gebruik van gas. Door het klimaatakkoord wil de Nederlandse regering het gebruik van gas in woningen op termijn helemaal stoppen. Vooral warmtepompen lijken als energiebron geschikt als alternatief. Landelijk gezien gebruikt ongeveer 20% minder dan 1000 m3 gas per jaar. 7% van de woningen gebruikt meer dan 1400 m3. 

Het gebruik van de verwarming bepaald het grootste gedeelte van het gasgebruik. Het is eenvoudig om het gasverbruik omlaag te krijgen door de verwarming een graad minder hoog te zetten en lager te zetten als er niemand thuis is of voor het slapen gaan. Tussen 1995 en 2015 is het gasverbruik in Nederland al met 35% gedaald. Het bewijs dat energiezuinig bouwen, isolatiemaatregelen en zuinige cv-ketels een flinke energiebesparing geeft. het gasverbruik voor douchen is gelijk gebleven. Het gebruik van gas om te douchen is verminderd, maar doordat we langer en vaker douchen is het totale gasverbruik gelijk gebleven. 

Gemiddeld energieverbruik per huishouden

Onderstaande tabellen geven het gemiddelde gasverbruik aan voor verschillende huishoudens en woningtype. 

  • 1 persoons huishouden - 650 m3.
  • 2 persoons huishouden - 1.020 m3.
  • Gezin plus 1 kind - 1.450 m3.
  • Gezin plus 2 kinderen - 1.720 m3.
  • Gezin plus 3 kinderen - 1.800 m3.
  • Appartement - 900 m3.
  • Tussenwoning - 1.350 m3.
  • Hoekwoning - 1.600 m3.
  • 2 onder 1 kap woning - 1.650 m3.
  • Vrijstaande woning - 1.200 m3.


Meer informatie over gasverbruik en de kosten van verschillende energieleveranciers vind je snel en eenvoudig via Energie vergelijk.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.