Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
05 sep
Stap voor stap sloten vervangen

Maak gebruik van cilindersloten in de deur van uw woning, om de kans op inbraken zo klein mogelijk te maken. In dit artikel vertelt een slotenmaker stapsgewijs, hoe sloten vervangen kunnen worden. Wanneer u ervoor kiest om sloten zelf te kopen, dan is het belangrijk om op de SKG-beoordeling van deze sloten te letten. SKG is een onafhankelijke partij, die sloten beoordeelt met één, twee of drie sterren. Het aantal sterren geeft aan, in welke mate de sloten een vertragende werking op inbrekers hebben. Des te meer sterren een slot heeft, des te kleiner wordt de kans op een inbraak zodoende ook!

 

Stap 1: een oud oplegslot van de deur verwijderen

Bij een oplegslot is het mogelijk om zowel het slot, als de cilinder te verwijderen. U schroeft hierbij eerst de schroeven aan de voor- en achterzijde van het slot los en kunt deze vervolgens eenvoudig lostrekken. Probeer dit zo voorzichtig mogelijk te doen, om een onnodige schade aan uw deur of deurkozijn tegen te gaan.

Mocht u voorheen al een insteekslot, ook wel een cilinderslot, gebruikt hebben, dan hoeft u enkel de cilinder te vervangen. Vervang uw bestaande cilinder bijvoorbeeld voor een anti-kerntrekcilinder, om kerntrekken tegen te gaan. Dit is al jaren een van de populairste inbraakmethodes.

 

Stap 2: nieuwe cilinder in de deur plaatsen

Wanneer het oplegslot of de losse cilinder verwijderd is, kunt u een nieuwe cilinder in de deur plaatsen. Hierbij is het belangrijk om de holte in de deur eerst groot genoeg te maken. Pas hierbij op, dat u niet te veel hout in de deur weg schaaft. Dit zou ertoe kunnen leiden, dat de cilinder los komt te zitten. Iets wat u wilt voorkomen! Druk de nieuwe cilinder vervolgens met uw vinger in de deur. Maak hierbij nooit gebruik van een hamer of een ander middel om de cilinder in de deur te slaan. Op deze manier zou u het slot kunnen beschadigen.

 

Stap 3: de borgmoer en slotschilden plaatsen

Nu de cilinder in de deur geplaatst is, kunt u de borgmoer en slotschilden plaatsen. Zorg er altijd voor dat het slot opengedraaid is, voordat u deze vastzet. Het openen van het slot zorgt ervoor, dat de vergrendelingspin van het slot naar beneden wijst. Plaats vervolgens de borgmoer in de deur en plaats tot slot de slotschilden over de cilinder. Zorg dat alles stevig vastzit, voordat u de deur sluit.

 

Hulp van een slotenmaker inschakelen bij problemen

Mocht u twijfelen over uw eigen vaardigheden in het vervangen van een slot, dan doet u er verstandig aan om een slotenmaker in te schakelen. Slotenmakers kunnen u niet alleen adviseren over de meest veilige en geschikte sloten voor uw deuren in huis. Ook kan een slotenmaker het nieuwe slot schadevrij voor u plaatsen. U zou er eventueel voor kunnen kiezen om uw oude slot zelf alvast te verwijderen. Dit bespaart tijd en geld! Zeker het verwijderen van een oud oplegslot is bijzonder makkelijk.

 

Tip: kijk eventueel een instructievideo op internet, als u over een van de reeds beschreven stappen twijfelt. 

3 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.