Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
07 sep
Wat te doen wanneer u last heeft van een lekkage?

Denkt u last te hebben van een lekkage in huis? In dat geval is het belangrijk om zo snel mogelijk voor een oplossing te zorgen. Lekkages kunnen voor verschillende vormen van waterschade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan schimmelvorming, wat op uw muren of plafonds kan ontstaan. De schimmels zijn het gevolg van het vocht wat door de muren en plafonds is opgenomen. Doordat het vocht hier nauwelijks uit zal trekken, groeien de eerste schimmels al snel op de binnen- of buitenzijde van de muur. U herkent deze schimmelvorming aan een vieze bruine of zwarte waas op de muur.

                                                 

Ook kan er houtrot voorkomen in houten constructies. Denk bijvoorbeeld aan houtrot als gevolg van een lekkage onder uw dakbedekking. Het vocht sijpelt hierbij via uw dak naar binnen, waarna het in het hout trekt. Oppervlakkig houtrot zou eventueel nog met een schaaf hersteld kunnen worden. Naarmate het houtrot dieper wordt, zal het herstel hiervan lastiger worden.

 

Zelf voor een tijdelijke oplossing zorgen bij lekkages

Vaak blijkt het lastig te zijn om de bron van een lekkage zelf te achterhalen. Dit geldt in het bijzonder voor een lekkage die bijvoorbeeld tijdens boorwerkzaamheden tussen uw muren ontstaan is. Om een dergelijke lekkage voortaan te voorkomen, doet u er verstandig aan een leidingzoeker te gebruiken. Dit is een handig apparaatje, die een signaal geeft als deze voor een leiding wordt gehouden.

 

U kunt een lekkage tijdelijk proberen op te lossen door het vocht bijvoorbeeld in een emmer of teil op te vangen. Ook kunt u een vochtige doek om de leiding wikkelen, om het lekken hiervan te stoppen.

 

Loodgieter met spoed inschakelen voor een oplossing

Veel loodgietersbedrijven bieden tegenwoordig een spoeddienst aan. Door voor de hulp van de spoeddienst van een loodgieter te kiezen, wordt u in veel gevallen dezelfde dag nog geholpen bij het oplossen van de lekkage. Des te sneller u de lekkage laat verhelpen, des te kleiner is ook de kans dat u met een blijvende waterschade te kampen krijgt. Loodgieters beschikken over handige hulpmiddelen, waarmee de bron van de lekkage achterhaald kan worden. Wanneer de bron eenmaal gevonden is, kan deze direct voor u worden verholpen.

 

Tip: om de kans op lekkages zo klein mogelijk te maken, is het ook bij het leggen van nieuwe leidingen verstandig om een loodgieter in te schakelen. Vaak sluiten de leidingen niet goed op elkaar aan, als deze door woningbezitters zelf worden aangelegd. De speling tussen de leidingen maakt dat hier vocht uit kan druppelen.

2 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.