Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
21 sep
Wat kost energie nou echt?

In het dagelijkse leven zijn we vrijwel constant omringd door elektriciteit. Om ons van deze stroom te voorzien werd in het verleden vooral fossiele brandstoffen gebruikt. Het leveren van grijze stroom gaat echter niet zonder prijs, dit proces brengt namelijk een aantal nadelen met zich mee. Broeikasgassen, afval en afhankelijkheid van import zijn hier een aantal voorbeelden van.

 

Hoe kun jij het milieu minder belasten?

Minder stroom gebruiken! Of een alternatief zoeken natuurlijk. Windturbines maken geen gebruik van beperkte bronnen. Deze molens laten zich namelijk aandrijven door wind en laten we daar geen gebrek aan hebben in Nederland. Deze wind word opgevangen door de molens en via een generator word deze kracht omgezet in elektriciteit. Zodoende komt de opgewekte elektriciteit in het elektriciteitsnet terecht.

 

Traditionele windmolens.

Het gebruik van wind is als drijfkracht is overigens niet nieuw. Onze traditionele Nederlandse windmolens gebruikten dit principe al eeuwen, echter niet om elektriciteit op te wekken maar om mechanische handelingen uit te voeren. Er waren speciale windmolens om bijvoorbeeld graan te malen of water rond te pompen.

 

Hoge molens vangen veel wind,

en ook produceren ze meer elektriciteit. Dit heeft te maken met de kracht van de wind en de consistentie. Voor een optimale werking is de snelheid waarmee de wieken geraakt worden gelijk aan de snelheid waarmee de wind passeert. Om deze reden worden turbines op steeds hogere masten geplaatst. Hiervoor worden zwaardere funderingen gebruikt met als gevolg dat ze grotere rotorbladen kunnen dragen. Dit is belangrijk omdat grotere turbines zichzelf sneller terugverdienen.

 

Duurzaameid, efficiëntie en toekomst.

Uit recent onderzoek is gebleken dat oudere windturbines 20 tot 25 jaar meegaan. De energiekosten die gemaakt worden om een turbine te installeren worden momenteel binnen 3 tot 6 maanden terugverdiend. Aangezien de onrwikkelingen snel vorderen, wordt de economische levensduur alleen maar langer. Elk nieuw model wordt efficiënter waardoor grotere winst behaald kan worden. We besparen dus steeds meer, op zowel het milieu als onze kosten.

 

Wil je weten wat jij kunt besparen op energiekosten?

De volgende website helpt u een duidelijk overzicht te krijgen om de goedkoopste energie leverancier te vinden. Na het invullen van je adresgegevens krijg je te zien welke energieleverancier jou het goedkoopst kan voorzien. Je kunt de resultaten eenvoudig sorteren aan de hand van prijs, duurzaamheid of beoordeling van de Consumentenbond.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.