Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
10 nov
Tips om veilig te klussen

Ga je klussen in of rondom het huis? Dit wordt vaak als onschuldig gezien, maar toch gebeuren er vaak kleine maar ook grote ongelukken wanneer men gaat klussen. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat jij maar ook de mensen in je omgeving veilig zijn. Waar moet je dan op letten? We geven je een aantal praktische tips.

Bescherming voor jezelf

Een van de belangrijkste punten waar je op moet letten wanneer je gaat klussen in of rondom het huis is de juiste bescherming. En dan hebben we het over veiligheidsschoenen, een veiligheidshelm en werkhandschoenen. Het gebeurt nog wel eens dat een baksteen op je tenen valt of dat je ergens op gaat staan. Door goede veiligheidsschoenen met stalen neuzen te kopen, zijn je voeten beschermd tegen deze veel voorkomende voorvallen. Ook het gebruik van een veiligheidshelm is zeer aan te raden wanneer je gaat klussen, zeker wanneer je gaat klussen aan het plafond of wanneer je boven je hoofd bezig bent. Ga je gebruik maken van gereedschap, dan is het slim om goede werkhandschoenen aan te hebben. Want stel je schiet uit of je slaat mis dan zijn je handen tenminste goed beschermd en kan je de klus gewoon afmaken (als je van de schrik bekomen bent).

Het juiste gereedschap

Wanneer je gaat klussen is het zeer belangrijk dat je kwaliteits gereedschap gebruikt. Deze zijn wellicht wat duurder, maar de kans op ongelukken zijn wel vele malen kleiner. Bij gereedschap van A-merken wordt er altijd rekening gehouden met de veiligheid. Naast kwaliteits gereedschap is het ook zeer belangrijk dat je het gereedschap gebruikt waarvoor het bedoeld is. Zo is het slim om een afkortzaag niet te gebruiken als een normale zaag, ook al denk je misschien dat het wel kan. Gebruik elk stuk gereedschap waarvoor die bedoeld is, zo benut je de sterktes en ontwijk je de zwaktes van elk stuk gereedschap.

Ruim je gereedschap op

Vooral voor de veiligheid voor de mensen om je heen is het zeer belangrijk dat je jouw gereedschap goed opruimt. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je vriendin of je kinderen even komen kijken hoe het klussen gaat. Dan wil je natuurlijk niet dat zij een boormachine vinden waarvan ze denken dat die uit staat, maar dat die nog steeds aan het stroom zit. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en jij of je naaste lopen letsel op. Dus wanneer je gaat klussen, zorg ervoor dat je de juiste bescherming hebt maar ook dat je een goed plan klaar hebt liggen.

1 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.