Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
21 mei
De 5 meest voorkomende oorzaken van een daklekkage

Als je last hebt van lekkage aan het dak is dat erg vervelend. Je komt er vaak pas achter op het moment dat het te laat is, met alle gevolgen van dien. Het is verstandig om de lekkage vóór te zijn, door te zorgen dat je alle onderhoud op tijd doet, of nog beter: laat doen. Laten we eens kijken naar de vijf belangrijkste oorzaken van een lekkage aan het dak.

 

Plat dak

Bij platte daken komt lekkage vaker voor, daarom is dit de eerste oorzaak in ons lijstje. Op een platte ondergrond blijft langer water staan. Door het aanhoudende contact met het water kan er vocht in de naden van de dakbedekking komen te zitten. Deze naden zijn vaak bedekt met teerhoudende bedekking, die in de loop der tijd minder goed wordt, vooral onder invloed van vorst en vocht. Aangezien het Nederlandse weer onstuimig kan zijn, vooral in het najaar en de winter, doe je er goed aan dit in de gaten te houden.

 

De dakgoot

Het tweede punt is de dakgoot. Het is algemeen bekend dat je deze schoon moet houden, maar toch is het vaak een boosdoener als het gaat om lekkage. Vooral in het najaar is het zaak om de vallende bladeren, takken en andere zaken uit je goten te halen. Een goede doorstroom voorkomt veel problemen. En als je er een reparatie mee uitspaart, dan is dat de moeite toch zeker waard.

 

De schoorsteen en het daklood

Deze punten noemen we samen, omdat ze vaak samen het probleem vormen. Voor het geval je het nog niet kent: daklood is een dun blad lood dat ervoor zorgt dat constructies waterdicht zijn. Tenminste, dat is de bedoeling. Helaas is het vaak zo dat vooral bij de schoorsteen het lood zijn werk niet helemaal goed doet. Dit kan komen door slijtage, wellicht door achterstallig onderhoud. Het kan ook komen doordat het niet vakkundig is aangebracht en daarom niet goed aansluit op de schoorsteen.

 

Verkeerd onderhoud

En dat brengt ons direct bij de vijfde en laatste oorzaak van deze lijst. Om geld te besparen proberen mensen vaak zelf de lekkage te verhelpen. Dit lijkt soms makkelijk en daarom een goed idee. Maar niets is minder waar. Het verhelpen van lekkage is een precies karwei en een foutieve reparatie doet vaak meer kwaad dan goed. Je ziet meestal dat de lekkage niet volledig verholpen wordt en daardoor langzaam doorzet. Het is beter om gelijk een vakman te bellen, zodat je snel en vakkundig van de lekkage af bent.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Nu je bekend bent met de meest voorkomende oorzaken van lekkage aan het dak kun je maatregelen treffen om te zorgen dat het jou niet overkomt. Houd je dakgoten schoon, en check regelmatig je platte dak, of je schoorsteen. Als je niet goed weet waar je op moet letten, kun je ook een vakman vragen er naar te kijken. Onderhoud is uiteraard goedkoper dan een reparatie. En als die reparatie wel noodzakelijk is, vraag dan een vakman. Dan weet je zeker dat je snel af bent van de lekkage.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.