Ook al is stroom uit een stopcontact tot wel 1000 keer goedkoper dan een batterij toch zijn batterijen niet meer uit ons leven weg te denken. We kopen met zijn allen nog altijd per persoon gemiddeld 22 batterijen per jaar. Er zijn ongeveer 100 batterijen in een gemiddeld huishouden te vinden. Deze batterijen vind je onder andere in je laptop of tablet, speelgoed, een elektrische tandenborstel, de afstandsbediening van je tv of van je verlichting, de thermostaat van de verwarming en van de airco. Maar ook de elektrische fiets is voorzien van een batterij evenals een hoorapparaat en je telefoon. Wanneer een batterij leeg is dan kan deze goed weer gerecycled worden. Lever daarom lege batterijen altijd, gescheiden, in! Heb je een apparaat waarbij je de batterij vaak moet wisselen dan kun je beter gebruik maken van een oplaadbare batterij. Daarmee bespaar je op den duur veel wegwerp batterijen mee uit.
Wat is het voordeel van oplaadbare batterijen?
Het grootste voordeel van een oplaadbare batterij is dat een oplaadbare batterij minder belastend is voor het milieu. Dit komt omdat een oplaadbare batterij tot wel 1000 keer kan worden opgeladen. Hoewel na 500 keer opladen het vermogen nog maar 80% is, kun je zo nog steeds goed gebruiken. Een nadeel is wel dat je een oplaadbare batterij vooraf moet opladen. Wanneer je dit bent vergeten dan is je batterij leeg en kun je op dat moment niets met het apparaat waar deze in moet. Tenzij je er een niet oplaadbare batterij in stopt.
Wat kun je zelf doen om de levensduur van een batterij te verlengen
Een oplaadbare batterij hoeft niet helemaal te worden gevuld of helemaal leeg te zijn om weer aan de lader te mogen. Een oplaadbare batterij moest ‘vroeger’ wel helemaal leeg zijn voor deze werd gevuld omdat dan de batterij langer mee ging. Tegenwoordig is het beter om een batterij niet helemaal leeg te trekken voor deze weer wordt gevuld. Ook hoeft de batterij niet meer 100% gevuld te worden omdat juist dat laatste stukje laden erg veel tijd kost. Om ervoor te zorgen dat je de batterij direct kunt gebruiken dien je deze wel vooraf te vullen. Bij een vermogen van minder dan 40 % mag de batterij al weer in de oplader. Laad de batterij bij voorkeur niet op via een snel oplader en laat de batterij ook niet constant aan de lader liggen. Wanneer een batterij constant aan de lader ligt verliest deze veel vermogen. Dat geldt met name voor bijvoorbeeld je telefoon en je elektrische tandenborstel.
Voor duurzaamheid kies je voor een merk batterij
Batterijen zijn in alle soorten en maten maar ook in verschillende kwaliteiten. Wil je niet elk ogenblik je batterij moeten vervangen kies dan voor een goede kwaliteit batterij. Een goede kwaliteit garandeert een langere levensduur. Er zijn verschillende merken batterijen. Uit meerdere testen komen de batterijen van het merk Conrad Energy, Varta en Duracell ongeveer gelijk uit. Wanneer je dan kiest voor bijvoorbeeld Conrad Energy ben je wel een stuk goedkoper uit dan met een Duracell batterij.