Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
13 mrt
Stevige klus? Laat de machines het werk doen

Klussen is niet ieders favoriete hobby. Het kan zwaar zijn, vooral fysiek uiteraard, en zorgen voor flinke spierpijn. Na een dagje klussen hoef je niet meer naar de sportschool, zoveel moge duidelijk zijn.

Toch is klussen in de loop der jaren steeds een beetje minder zwaar geworden. De reden? Er komt steeds meer materiaal beschikbaar dat het zware werk bij jou uit handen kan nemen.

Het ligt aan de hoeveelheid

Moet je een enkele tegel optillen en naar een andere plek vervoeren, dan is het niet zo erg om dat op puur fysieke kracht te doen. Gewoon, voorzichtig optillen en hem naar de andere plek dragen. Gaat het om 20 tegels, dan zie je dit waarschijnlijk al een stuk minder zitten: dat wordt een flinke klus, zo 1 voor 1 vervoeren. De kans is groot dat je in dat geval de voorkeur geeft aan een kruiwagen, die het werk lichter maakt en sneller laat verlopen. Gaat het om een hele pallet vol tegels, dan is het wederom tijd om op te schalen. Een kruiwagen gaat dan niet meer genoeg zijn, je kunt in zo’n geval beter een heftruck huren.

Zo werkt het eigenlijk voor iedere klus. Het meeste kan je best zelf, op eigen kracht, als het moet. Maar naarmate het volume toeneemt, zowel in hoeveelheid als in gewicht of moeite die het kost, wordt het steeds verleidelijker én verstandiger om op zoek te gaan naar versterking. Er is altijd wel gereedschap of ander materiaal dat jouw klus een stuk minder zwaar kan maken.

Geldt voor iedere klus

Dit principe geldt voor vrijwel iedere klus, ook voor hele kleine. Denk maar eens aan het draaien van een schroef. Gaat het er om eentje of een handjevol, dan doe je dat zonder problemen met een normale schroevendraaier. Gaat het om meer dan 100 schroeven, dan is dat echter niet zo’n prettig vooruitzicht. Kiezen voor een elektrisch exemplaar ligt dan veel meer voor de hand.

Veel van dit soort gereedschap hebben we zelf in huis, of kopen we als we denken het vaker nodig te hebben. Een elektrische schroevendraaier, een schuurmachine: allemaal bedoeld om de gemiddelde klusser een handje te helpen, en altijd handig om in huis te hebben.

Gaat het om groter materiaal, dan is huren vaak een slimmere optie. Zeg nou zelf: hoe vaak heb je die vorkheftruck nu echt nodig? Precies. Gelukkig kun je dit soort machines vaak makkelijk huren, sowieso als professional, maar vaak ook als consument. Hoogwerker verhuur kan bijvoorbeeld handig zijn als je werk op hoogte hebt aan je woning, en dit graag zelf wilt doen. Natuurlijk spreekt het voor zich dat je je goed moet verdiepen in het materiaal voor je ermee aan de slag gaat, om ongelukken en schade te voorkomen.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.