Misschien heb je net een nieuw stulpje op de kop getikt (proost!). Of wil je je huidige huis wat nieuw leven inblazen. Waar te beginnen met de nieuwe inrichting? We zetten 4 tips op een rij, waaronder het afsluiten van een passende woonverzekering.
1. Doe-het-voorzichtig
Voor wie staat te popelen om de mouwen op te stropen: weet waar je aan begint. We snappen de verleiding – zelf een muurtje omtikken is hartstikke leuk. Maar doe-het-zelven doet soms meer kwaad dan goed. Sommige klusjes kun je beter aan een vakman overlaten. Denk aan: de dakgoot legen, een buitenkraan aanleggen of een verstopt riool verhelpen.
Zorg daarnaast dat je een goede opstalverzekering hebt. Daarmee is je woning verzekerd bij schade door ongelukjes, brand, neerslag, storm, lekkage, inbraak, ruitbreuk en een aanrijding. En dat scheelt jou weer geldsores. Een nieuwe inrichting kost immers al genoeg knaken.
2. Haal het meeste uit de ruimte
Bepaal of je de functies van de woonruimtes wil behouden of veranderen. Breng in kaart wat je thuis allemaal doet – van eten en slapen tot werken en sporten – en kijk dan kritisch naar welke ruimte daar het beste bij past. In de slaapkamer heb je bijvoorbeeld weinig aan natuurlijk licht, terwijl dat in een werkruimte juist fijn is.
Ben je er uit? Maak dan een digitale of papieren plattegrond van de inrichting, inclusief ramen, vensterbanken, verwarmingen, deuren en hun draairichting. Vergeet ook het lichtplan niet. Bedenk daarbij of je extra stopcontacten en elektrapunten aan de ruimte moet toevoegen om deze sfeervol te kunnen verlichten.
3. Maak een moodboard
Begin daarna aan je moodboard. Hiermee breng je de sfeer, stijl en kleuren van de ruimte visueel in kaart. Pak er een stapel woonbladen bij of surf naar Pinterest voor inspiratie. Verzamel de interieurfoto’s die je aanspreken. Als het goed is, legt je uiteindelijke moodboard bloot hoe je droominterieur eruit ziet, welk kleurenpalet daarbij past en welk soort meubels je hart sneller doen kloppen. Weet je niet wat je woonstijl is? Online vind je allerlei woontests die je helpen om dit te ontdekken.
4. Kijk naar wat je hebt
De vloeren en muren zijn de ruggengraat van je huis. Bedenk of je huidige parket of behang passen bij je nieuwe droominterieur. Een klein budget hoeft veranderingen niet in de weg te zitten. Zo kun je je vloer bijvoorbeeld een tweede leven geven met beits of een likje white wash. Of tik online een tweedehands koopje op de kop: misschien vind je op Marktplaats wel een restantpartij van een luxe visgraatvloer voor een prima prijsje.
Hierna is het tijd voor de puntjes op de i: de meubels en woonaccessoires. Of je nu nieuw, tweedehands of vintage in huis haalt, hou bij elke keuze en aankoop je moodboard bij de hand. Zo zorg je dat elke aanschaf werkelijk past bij de stijl die je voor ogen hebt en geen concessies doet.