Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
12 dec
Alles wat je moet weten over een O-ring

De O-ring is een ringvormige afdichting met een ronde doorsnede. O-ringen worden veelvuldig gebruikt als afdichting in apparaten en machines. Dit komt onder andere doordat ze betrouwbaar en makkelijk te monteren zijn. Verder kunnen O-ringen goedkoop en eenvoudig geproduceerd worden, waardoor ze ideaal zijn om toe te passen voor afdichting. O-ringen worden voornamelijk gemaakt van het materiaal elastomeer (rubber), maar worden ook gemaakt van andere materialen. Lees in onderstaande artikel alles over de O-ring.

Hoe werkt een O-ring?

De O-ring wordt gebruikt voor een betrouwbare, dichte afdichting in een groef die in de constructie wordt gedraaid of gefreesd. Door de O-ring in te drukken wordt deze vervormd, waardoor de ring twee delen op het deelvlak met elkaar afdicht. In de meeste gevallen is de verbinding statisch, echter is ook een dynamische verbinding met een O-ring mogelijk. Door de flexibiliteit van de O-ring past hij zich makkelijk aan.

O-ringen zijn een ontzettend belangrijk element in constructies en machines. Onzichtbaar zorgen zij ervoor dat hun belangrijkste taak wordt volbracht, namelijk het afdichten van de verbinding. O-ringen zijn verkrijgbaar in allerlei maten, zowel metrische als inch-maten. In Europa wordt de inch-maat het meest gebruik en toegepast.

O-ring materialen

Het grootste deel O-ringen worden gemaakt van elastomeer (rubber). Dit komt omdat dit materiaal het meest wordt toegepast. Echter worden O-ringen onder andere ook geproduceerd in de volgende materialen:

  •      EPDM
  •      FKM
  •      Siliconen
  •      Neopreen
  •      FFKM
  •      Fluorsilicone
  •      Polyurethaan

Het juiste materiaal is afhankelijk van de toepassing. De standaard O-ringen zijn in veel gevallen de beste keuze, echter is het belangrijk om er rekening te houden dat er ook veel situaties gekozen moet worden voor een ander materiaal. Op de website van Tameson lees je meer over de chemische bestendigheid van materialen. Zo weet je precies welk materiaal O-ringen er nodig zijn voor een betrouwbare afdichting.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.