Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
13 mrt
Tuinaarde is de basis voor elke plant

Heeft jouw plant een nieuw en groter onderkomen nodig, maar heb je momenteel geen potgrond in huis? Pak dan jouw schep en ga naar buiten. Maak gebruik van de tuinaarde om een nieuwe pot mee te vullen. Tuinaarde is de basis voor elke plant in jouw tuin, maar kan eventueel ook voor binnen worden gebruikt. In dit artikel lees je precies waarom tuinaarde zo belangrijk is voor jouw tuin en planten.

Tuinaarde is rijk aan voedingsstoffen

Wanneer je een gezonde tuin hebt met veel planten, is de bodem van jouw tuin waarschijnlijk rijk aan voedingsstoffen. Wanneer je tuinaarde voor jouw tuin gebruikt, heb je altijd een goede basis voor jouw planten. Je plant een stuk beter en effectiever op een bodem tuinaarde. Het is een kleine investering voor jouw tuin, maar hier heb je volop profijt van. Op een “dode” bodem ( een bodem zonder voedingsstoffen) kunnen planten moeilijk groeien, omdat zij te weinig voedingsstoffen hebben. Tuinaarde is daarom de beste basis voor jouw tuin.

Bemest of onbemest

Ja kunt bemeste tuinaarde kopen of onbemeste tuinaarde. Wanneer je tuinaarde wilt gebruiken voor de groei van planten, is bemeste tuinaarde de beste optie. Wanneer je een gedeelte van de tuin wilt ophogen of minder veeleisende planten wilt plaatsen, kan onbemeste tuinaarde genoeg zijn. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om onbemeste tuinaarde te kopen en deze zelf aan te vullen met koemest of een andere plantaardige mest.

Verschillende soorten

Tuinaarde is altijd een combinatie van zand, natuurlijke stoffen en klei. De samenstelling is per merk natuurlijk anders. Potgrond is in contrast eigenlijk helemaal geen zand, maar een samenstelling van organische stoffen die water beter toelaten. Wanneer je tuinaarde gaat gebruiken voor kamerplanten, is het dus belangrijk dat je kiest voor een variant dat water goed toelaat. Zorg daarom voor een zo laag mogelijk klei-gehalte.

Tuinaarde buiten gebruiken

Tuinaarde is de basis voor elke plant. Zeker voor jouw buitenplanten is (bemeste) tuinaarde van groot belang. Hier kan het goed in groeien en wordt het voorzien van de juiste voedingsstoffen. Op droog of geel zand kun je niet planten, maar door een flinke laag tuinaarde te gebruiken, kunnen jouw planten floreren. Zorg dat je genoeg mest en eventueel compost gebruikt om de kwaliteit van de grond in top staat te houden.

Tuinaarde binnen gebruiken

Waar potgrond de norm is voor kamerplanten of planten in potten, zou een combinatie met tuinaarde een goede basis kunnen zijn. Wanneer je planten kweekt die later buiten komen te staan, is een grote pot met de helft potgrond en de helft tuinaarde een goed alternatief. Tuinaarde laat moeilijker water door en is daarom niet aan te raden om in zijn geheel te gebruiken bij planten in potten. De wortels kunnen dan eerder gaan rotten.

Tuinaarde is voordelig

Het lijkt wellicht een grote investering voor jouw tuin, maar een laag tuinaarde werpt zijn vruchten af. Het zorgt voor veel meer plezier tijdens het tuinieren. Op deze manier kunnen al jouw planten optimaal groeien en heb je dus de volle profijt van jouw werk in de tuin. Tuinaarde is voordeliger dan bijvoorbeeld potgrond. Dit komt doordat de samenstelling anders is. Investeer daarom eenmaal in jouw tuin en schaf het liefst bemeste tuinaarde aan voor een kwalitatieve basis van jouw tuin.

Wil jij ook meer uit jouw tuin halen en ervoor zorgen dat al jouw planten het goed doen? Dan moet je zorgen voor een goede basis. Dat is niet alleen voldoende water en zonlicht, dat betekent ook de juiste ondergrond. Investeer in tuinaarde voor een prachtig bloeiende tuin.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.