Met graszoden aanleggen ben je even bezig, maar die moeite is het allemaal waard. Het eindresultaat is namelijk een fraai, groen gazon! Het voordeel van graszoden is dat je geen geduld hoeft te hebben tot de zaadjes ontkiemen. Je geniet na het leggen direct van een dichtbegroeid gazon. Wel is het slim om twee weken te wachten voordat je daadwerkelijk op het gras gaat lopen. Zie jij graszoden ook wel zitten? Hieronder geven we een aantal tips als je het zelf aan gaat leggen!
Oud gras weghalen en ondergrond egaal maken
Een goede ondergrond prepareren is belangrijk. Dit houdt in dat je oud gras en onkruid verwijdert en de ondergrond moet egaliseren. Oude grasmatten verwijder je met een graszoden-snijder. Maai het oude gras kort en ga er met de snijder overheen. Deze verwijdert het oude gras tot aan de wortels. Spit de ondergrond vervolgens om met een schop of spade. De ondergrond dient daarna aangestampt te worden met een wals.
Gras aanleggen voor speel- of siergazon
Nu de ondergrond egaal is, ga je aan de slag met nieuw gras aanleggen. Wel moet je natuurlijk eerst een keuze maken wat voor type gazon je graag zou willen. Daarom bespreken we hieronder kort de bekendste soorten:
- Siergazon: niet bedoeld om op te lopen. Bestaat uit fijn gras zoals struisgras of roodzwenkgras.
- Schaduwgazon: behoeft weinig zonlicht om te overleven. Bestaat meestal uit een mix tussen veldbeemdgras en roodzwenkgras.
- Sportgazon: Een sportgazon is bedoeld voor flink gebruik, dus je loopt en sport er gerust op. Bestaat vaak uit mix tussen Engels raaigras, struisgras, veldbeemdgras en roodzwenkgras.
- Speelgazon: lijkt veel op sportgazon, want het bestaat ook uit veldbeemdgras, Engels raaigras, struisgras en roodzwenkgras. Ook bedoeld voor intensief gebruik.
Graszoden onderhouden
Als je nog lang wilt genieten van je gazon, moet je de graszoden natuurlijk ook onderhouden. Daarom volgen hier nog een paar tips hoe je het onderhoud aan moet pakken:
- Wees niet lui en probeer het gras regelmatig te maaien. Dit voorkomt namelijk onkruid en ziektes.
- Geef het gazon genoeg water, vooral in de eerste zes weken. Dankzij water zullen de wortels flink groeien en zich aan de grond hechten.
- Bemesten doe je tijdens het groeiseizoen, van april t/m oktober. Uit de mest worden belangrijke voedingsstoffen gehaald voor verdere groei.
6 tips voor een perfect aangelegd gazon
Grasmatten aanleggen is echt niet zo moeilijk als je misschien denkt. Daarom geven we tenslotte nog 5 tips hoe je dit het beste aanpakt, zodat jij binnen no time ook kunt genieten van een prachtig gazon!
- Begin altijd met aanleggen op het verste punt in de tuin. Zo voorkom je namelijk dat je halverwege over de graszoden moet stappen.
- Indien je de graszoden gaat afhalen bij een hovenier, zorg er dan voor dat je ze daarna zo snel mogelijk gaat leggen.
- Besteed extra aandacht aan de randen zoals de stoeprand of terrasrand. De graszoden moeten hier strak liggen voor een optimaal eindresultaat.
- Gebruik een touw of plank om de graszoden in een rechte lijn te leggen.
- Gebruik een mes of schop om de graszoden in stukken te snijden.
- Plaats de graszoden in halfverband naast elkaar en zorg ervoor dat de naden netjes aansluiten