Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
03 mei
Zo installeer je zelf een airco

Veel mensen kopen een ventilator om hun woning koel te houden op warme dagen. Toch is een ventilator niet in staat om de temperatuur in huis omlaag te brengen. Dit apparaat verplaatst namelijk uitsluitend de warme lucht in een ruimte. Daarom geniet een airco de voorkeur. Je kunt een mobiele airco kopen, maar bij dit apparaat moet je een slang uit het raam hangen. Vind je dit niet prettig? Of is hier geen mogelijkheid voor? Kies dan voor een split unit airco. Deze airco bestaat uit een binnen- en buitenunit. Heb je een LG split airco gekocht en wil je deze zelf installeren? Wij vertellen je in deze tekst hoe je dat doet.

Bepaal de plek van de airco

Voordat je begint met installeren, moet je eerst de plek van de airco bepalen. Denk hierbij zowel aan de binnen- als buitenunit, want deze moet je met elkaar verbinden. Installeer deze twee units daarom nooit op een te grote afstand van elkaar. Doe je dit wel? Dan loop je later in het proces mogelijk tegen problemen aan. De leidingen zijn vaak maar een paar meter lang.

Plaats de binnenunit bij voorkeur in de ruimte die je wilt koelen. Heb je de airco gekocht voor op jouw slaapkamer? Bevestig de binnenunit dan aan een muur in deze ruimte. Hang hem liever niet boven het bed neer, want dit kan ervoor zorgen dat je snel en vaak verkouden bent. Bevestig de binnenunit het liefst zo hoog mogelijk aan een muur in een ruimte. De koude lucht die de airco een ruimte in blaast, daalt namelijk. Hierdoor is het sneller koel dan wanneer je het apparaat ergens halverwege een muur hangt.

Als je de plek voor de binnenunit bepaald hebt, wordt het tijd om naar de buitenunit te kijken. Deze kun je bijvoorbeeld op de grond of op een plat dak plaatsen. Is dit niet mogelijk? Bevestig de buitenunit van jouw airco dan aan de buitenmuur. Zorg ervoor dat er geen objecten voor staan, want dit bemoeilijkt het aanzuigen van lucht. Zet de buitenunit overigens niet in de volle zon neer, maar kies liever een plekje in de schaduw.

Voer de leidingen naar buiten

Heb je de binnen- en buitenunit geplaatst? Dan is het tijd om de twee units met elkaar te verbinden. Dit is één van de belangrijkste onderdelen van zelf een airco plaatsen. Om de twee units met elkaar te verbinden, boor je allereerst een gat in de muur. Voer hier vervolgens de leidingen doorheen. Bevestig ze altijd zo dat de condensvloeistof en het overtollige condenswater afgevoerd kunnen worden naar de buitenunit. Laat de leidingen niet losjes hangen, maar trek ze altijd goed aan. Hierdoor wordt het afvoeren van condens(vloeistof) makkelijker. Vergeet niet om de leidingen op de binnenmuur goed vast te zetten.

Schakel een expert in voor de afronding

Een split unit airco kun je eigenlijk altijd zelf plaatsen. Toch ontkom je er niet aan om een expert in te schakelen voor de installatie. Waarom niet? Omdat er bepaalde dingen zijn die je zelf niet mag doen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aansluiten en vullen van de airco. Helaas zijn er mensen die besluiten om dit deel van de installatie ook zelf uit te voeren. Besef je goed dat jouw garantie op een split unit airco vervalt als je het apparaat zelf aansluit en vult. Wil je dit voorkomen? Schakel dan een specialist in om de installatie van jouw airco af te ronden.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.