Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
13 jun
Je woning isoleren: welke mogelijkheden zijn er?

Het heeft verschillende voordelen om je woning goed te isoleren. Zo geniet je van een lagere energierekening en maak je een toekomstgerichte keuze als het op het milieu aankomt. Ben je van plan om je woning te gaan isoleren? Een verstandig idee! Er zijn verschillende delen van je woning die je kunt isoleren, die we in dit artikel aan je toelichten.

Muren en gevels

Een veel gekozen manier van isolatie in de woning, is isolatie van de muren en gevels. Zeker bij oudere woningen is dit vaak nodig. Het kan een hoog rendement opleveren. Een gevel of een spouwmuur kan worden voorzien van PIR isolatie platen. Bij spouwmuurisolatie draait het om het aanbrengen van isolatiemateriaal tussen de binnenmuur en de buitenmuur van de woning. Hier bevindt zich een lege ruimte, genaamd de spouw, waar het materiaal kan worden geplaatst. De woning moet over een spouwmuur beschikken om hiermee aan de slag te gaan. De meeste woningen die na 1928 zijn gebouwd hebben zo’n muur, en kunnen dus worden geïsoleerd.

Vloeren

Naast de muren en gevels kan isolatie ook een rol spelen bij de vloer van de woning. Ook hier bieden PIR platen weer een goede oplossing. PIR platen zijn in verschillende diktes verkrijgbaar, zodat er per klus kan worden bepaald welke isolatiewaarde geschikt is. Om een voorbeeld te noemen: zet PIR isolatie 100mm in om de vloer te isoleren. Hiermee kun je een vloer op een snelle manier isoleren om een hoog rendement te behalen. De vloerisolatieplaten zijn drukvast. Je kunt ze lijmen of schroeven aan de onderkant ofwel de bovenkant van de vloer.

Daken

Ook de isolatie van het dak is een belangrijk onderdeel bij de renovatie van een woning. Er gaat in onze huizen gemiddeld ruim 30% van de warmte verloren via het dak. Met de juiste isolatie kan de warmte langer vast worden gehouden. Zo kunnen de stookkosten worden teruggedrongen. Op die manier maak je dus een verstandige keuze voor de portemonnee! Daarnaast kan je wooncomfort verbeteren, aangezien je minder tocht ervaart in huis dankzij goede dakisolatie.

Plafond

Niet alleen isolatie bij het dak telt mee aan de bovenkant van de woning, maar ook isolatie bij het plafond. Dit voorkomt tevens het verlies van de warmte: met de juiste isolatie raakt er minder warmte kwijt bij het plafond. Pak het liefst meteen de gehele klus aan.

Kruipruimtes

Ten slotte kun je eraan denken om de kruipruimtes in je woning te isoleren. Dit draagt er tevens aan bij dat de woning minder snel afkoelt als de verwarming aanstaat. De kruipruimte bestaat uit de ruimte tussen de grond en de onderkant van de begane vloer in een huis. De ruimte kan bijvoorbeeld worden bereikt via een luik. Vloerisolatie, waar we het hierboven ook over hadden, is de beste vorm van isoleren in de kruipruimte. Zo kan de woning weer helemaal mee met de tijd!

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.