Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
09 aug
Wat heb je aan een hovenier?

Je hebt net een woning gekocht en je wil je tuin aanleggen. Of je wil je bestaande tuin een hele andere look geven. Of je wil gewoon wat hulp in je tuin omdat je zelf niet zo veel tijd meer hebt of omdat er bepaalde zaken zijn waar je niet zo goed in thuis bent. Dit zijn al een aantal redenen om een hovenier in te schakelen. Je merkt het al: je bepaalt zelf in hoeverre je een hovenier het werk laat doen dat jij niet kan of wil doen. Maar wat mag je zoal van een hovenier verwachten en wanneer schakel je hem in? In dit artikel gaan wij hier even dieper op in. Laat je inspireren!

Wanneer een hovenier inroepen?
Het is heel eenvoudig: een hovenier werkt voor jou in je tuin en doet precies wat jij van hem verwacht. Dit kan bijvoorbeeld gaan van het gras maaien en de heg snoeien tot bomen snoeien en vellen. Of je wilt je volledige tuin aanleggen, met tuinpaden, een zwembad en een vijver. Ook dan is je hovenier je partner! Jij bepaalt zelf wanneer en hoe vaak je een hovenier wilt inzetten.

Bij de aanleg van je tuin
Als je van nul start en je wilt een tuin volledig aanleggen, is een hovenier een belangrijke partner. Hij kan je tuin ontwerpen, inclusief zwembad, vijver, terras, tuinpaden… en op basis hiervan gaat hij jou bepaalde planten en bomen adviseren. Hij houdt rekening met jouw wensen. Wil je planten die veel verzorging nodig hebben, gewoon omdat je graag buiten bezig bent? Of wil je een tuin waar slechts een minimum aan onderhoud nodig is? Het kan beide! Je hovenier zal de werken coördineren, ook al zal hij ze misschien zelf niet allemaal uitvoeren. Zo heb jij slechts één centraal aanspreekpunt en hoef je zelf niets meer te doen.

Het regelmatige onderhoud
Je kunt een hovenier inschakelen om regelmatig je tuin te onderhouden. Gras maaien, dode bladeren opruimen, planten snoeien… het zijn zaken die op regelmatige tijdstippen en volgens de seizoenen moeten gebeuren. Dode planten worden vervangen en te veel aan planten worden verwijderd. De hovenier houdt goed in het oog wat er dient te gebeuren en geeft jou advies. Bij deze werken hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het wegvoeren van tuinafval. De hovenier doet dit voor jou.

Je tuin herschikken
Misschien heb je je interieur een andere look gegeven en wil je nu ook dat je tuin hierop aansluit. Zo kun je bijvoorbeeld van een klassieke tuin willen overschakelen naar een strakke moderne tuin. Misschien kunnen er elementen behouden worden, andere zullen volledig herschikt worden. Ook hierin kan een tuinier jou raad geven. Door een hovenier in te schakelen krijg je ideeën aangeboden en werk je altijd binnen jouw budget.

Het voordeel van werken met een tuinier
Er zijn een heel aantal voordelen aan het werken met een tuinman. We zetten ze voor jou even op een rijtje
1. Je hebt altijd een mooi verzorgde tuin, je hoeft je nooit zorgen te maken.
2. Je doet geen nodeloze kosten, je doet altijd een beroep op de expertise van je tuinman. Daardoor zullen planten langer goed blijven en zullen ze niet zo snel hoeven vervangen te worden. Je gras krijgt de nodige zorgen en je bomen staan er altijd perfect bij.
3. Je hovenier heeft zijn vaste leveranciers van planten en bomen en kan genieten van zeer scherpe prijzen. Daar profiteer jij mee van! Je kunt genieten van promoties en voordeelpakketten waar je normaal als privé persoon niet kunt van genieten. Met andere woorden: je doet meer met je budget dan je ooit had gedacht.
4. Je tuinman heeft professioneel materiaal voor specifieke werken in de tuin. Denk maar aan het vellen en rooien van grote bomen, het gieten van beton voor tuinpaden of het maken van gleuven voor waterleidingen voor je vijver. Als jij zelf dit materiaal zou moeten gaan huren, komt het vaak veel duurder uit dan wanneer je de werken laat uitvoeren. Bovendien loop jij minder risico op ongelukken. Je tuinman is een vakman en werkt volgens de gangbare normen van veiligheid.

Hoe betaal je je hovenier?
Je kunt met je tuinman afspreken hoe je hem zal betalen.

1. Per keer dat hij tussenkomt
Misschien wil je telkens zelf bepalen wanneer je tuinman langskomt. Dan betaal je hem gewoon voor het aantal gepresteerde uren.

2. Op basis van regelmatig onderhoud
Je kunt met je tuinman afspreken dat hij op bepaalde momenten je tuin onder handen neem. Zo kun je bijvoorbeeld net voor de winter en net voor de lente je tuin laten opfrissen zodat hij er terug een tijdje tegen kan. Ook hier betaal je dus voor het aantal gepresteerde uren, maar je hoeft zelf de planning niet in het oog te houden. Dit doet de hovenier voor jou.

3. Voor een algemeen pakket
Je kunt er ook voor kiezen om alles in handen te geven van je tuinman. Hij bespreekt met jou wat het totaalplaatje zal kosten. Verder hoef jij je geen zorgen meer te maken. Wat er ook dient te gebeuren, je tuinman zorgt ervoor.

Hoe zoek je de geschikte hovenier?
Als vrienden of familie een hovenier hebben en ze zijn er tevreden over, kun je uiteraard voor deze persoon kiezen. Als je echt niemand kent, kun je via internet zoeken, recensies lezen en gewoon… uitproberen. Die hovenier is voor jou de beste die gewoon je tuin aanlegt of onderhoudt zoals jij dat precies wenst, en dit bovendien binnen jouw budget doet. Misschien is het in het begin wat zoeken, maar eens je elkaar wat beter kent, weet een hovenier precies wat er van hem verwacht wordt en voert hij de werken perfect uit.

Het inschakelen van een hovenier is zeker de moeite waard. Het heeft heel wat voordelen en het bespaart jou vooral veel tijd. Zeker als je niet echt van tuinieren houdt, kun jij deze tijd aan andere dingen besteden, terwijl je toch altijd van een perfecte tuin kunt genieten.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.