Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
11 aug
Wat jij moet weten over grondkabels kopen

Als je bijvoorbeeld een stopcontact of lamp in een tuin wil plaatsen, dan heb je een kabel nodig die weer een wind doorstaat. Grote kans dat je die kabel niet wil zien en daarom besluit dat je de kabel onder de grond wil hebben. Je hebt dus een grondkabel nodig die genoeg stroom doorlaat en tegelijkertijd super veilig is als het graat om brandbaarheid. Wat jij dan nodig hebt is een YMVK-as grondkabel.

Een YMVK-as grondkabel heeft een minimale isolatiedikte van 0,7mm2, in tegenstelling tot de XMVK-as grondkabel met een isolatiedikte van 0,6mm2, waardoor de kabel moeilijk brandbaar is en dus veiliger. Ga je een grondkabel kopen, denk dan ook goed na hoeveel aderig de grondkabel moet zijn. Een YMVK-as 2-aderige grondkabel is voldoende voor bijvoorbeeld een enkele lamp of stopcontact. Als je meerdere schakelingen wil combineren, is het wijs om na te denken over een 3-aderige, 4-aderige of zelfs 5-aderige grondkabel. Bedenk ook hoe lang de grondkabel moet zijn. Bij het aanleggen van de grondkabel, mag deze niet te strak staan. Het is beter om een te lange grondkabel te kopen, zodat je niet meteen een nieuwe moet kopen als je een fout maakt bij het strippen en aanleggen. Denk tot slot na over de aderdikte van de aders in de kabel. Te veel stroom door te dunne kabel kan een gevaarlijke situatie creëren. Daarom heb je dikkere kabels nodig als je van plan bent om zware apparaten aan te sluiten. Daarnaast moeten de aders dikker zijn als de kabel langer is. Zo moeten de aders dikker zijn bij een kabelhaspel van langer dan 50 meter dan bij een losse kabel van 25 meter.

Als je een YMVK-as grondkabel gaat kopen, is het ook goed om te weten of je ook nog gereedschap, dat nodig is voor het aanleggen van een grondkabel, moet aanschaffen. Een striptang, een kabelmes, een zijkniptang en isolatietape zijn nodig voor het strippen van de kabel. Daarnaast heb je misschien een gietmof met bijhorende producten als je de kabel wil verlengen of vertakken. Tegenwoordig kan je een gietmofpakket kopen waar alles wat je nodig hebt, zoals de hars met mengzak, al in zit.

 

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.