Wilt u een ladder kopen, maar is dit niet materie waar je bekend mee bent? Gelukkig! Jij bent niet de enige. Er zijn namelijk heel veel verschillende merken, uitvoeringen en lengtes. Maar welke past nu eigenlijk het beste bij jou en je klus. In deze blog helpen we je graag op weg.
Vink het volgende lijstje af
Zodra je een ladder kopen wilt, moet je vooraf nadenken over een paar zaken. Wat is bijvoorbeeld de aard van het gebruik: intensief (professioneel), of doe-het-zelf (paar keer per jaar thuis)? Hier zit al een groot verschil qua prijs. Professionele ladders zijn namelijk vervaardigd uit dikker aluminium, hebben hier en daar extra ‘tools’ en hebben een andere sportdiepte/afstand en dikte. Vink het volgende lijstje af op zoek naar jouw ideale product:
- Hoe vaak ga je de ladder gebruiken?
- Hoeveel lengte heb je om de ladder op te bergen?
- Naar welk type ben je op zoek (hierover in deze blog meer)?
- Op welke hoogte vinden jouw werkzaamheden veelal plaats?
- Wil je de ladder ook vrijstaand gebruiken, of alleen tegen de gevel aan?
Welke ladders zijn er te krijgen?
Een ladder kopen is niet zomaar gedaan, je hebt namelijk verschillende soorten en maten. Hieronder maken wij een korte opsomming van de te verkrijgen modellen:
- Enkele ladders: bestaan uit 1 deel en zijn alleen tegen de gevel te gebruiken
- Dubbele ladders: bestaan uit twee schuifdelen zoals de naam doet vermoeden. De ladders zijn uitschuifbaar, zodat je opberglengte bespaart en nog hoger kunt klussen. Tweedelige ladders zijn verkrijgbaar als opsteekladder en als reformladder.
- Driedelige ladders: bestaan uit drie gedeeltes, allemaal los van elkaar op te steken. Door de extra delen kan je alle kanten op qua hoogtes, maar heb je ook een mooie opberglengte. Driedubbele klusladders zijn in de types opsteekladder en reformladder te verkrijgen.
- Vouwladder: deze modellen bestaan uit (vaak) vier delen. De vouwladders zijn erg compact en in te zetten voor meerdere doeleinden. Zo kan je de uitvoeringen zowel vrijstaand als tegen de gevel aan gebruiken. Erg handig voor een snelle klus, waarbij je dit type snel in de bus zet.
- Telescoopladder: zoals de naam beschrijft zijn dit ladders die telescopisch verstelbaar zijn. Doordat je ze nagenoeg volledig kunt inschuiven zijn ze erg compact om op te bergen. Deze modellen worden doorgaans gebruikt voor inspectiewerkzaamheden, of om ergens op een dak (hoogte) te komen. Dus niet voor klussen met veel stof. Dit komt het uitschuifmechanisme niet ten goede.
Wat zijn de verschillen tussen een opsteekladder en reformladder?
Je hebt verschillende soorten ladders zoals we hierboven eerder hebben beschreven. Echter is er nog een bepaald onderscheid te maken, namelijk: opsteekladder en reformladder. Het verschil tussen deze twee modellen? De reformladder kan ook vrijstaand van de gevel gebruikt worden, dus als het ware als een trap. Perfect als je bijvoorbeeld ook wel eens de lampen in je woning, of bedrijfspand moet vervangen. Met de opsteekladder daarentegen kan louter tegen een wand (gevel) gewerkt worden.
** Wist u dat? → met maximale werkhoogte reformstand de maximale werkhoogte vrijstaand wordt bedoeld?
Ladder kopen? Vraag advies bij de specialist!
Ga jij een ladder kopen? Laat u zich dan adviseren door een specialistische partij zoals laddersenrolsteigers.nl. Zij kunnen jou vakkundig verder adviseren welke merk het beste bij je past en welk type.