Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
16 okt
Werken met betonplex? Dit moet je weten!

De kans is groot dat je wel eens van betonplex hebt gehoord en wellicht weet dat het een multiplex plaatmateriaal is dat veelvuldig in de bouw wordt gebruikt. Maar, wat maakt betonplex nu zo geschikt voor bouwprojecten en zijn er ook andere toepassingen mogelijk? Je leest het in dit artikel!

Wat is betonplex?

Alhoewel je door de naam betonplex wellicht denkt dat de platen beton bevatten, is niets minder waar. Betonplex is een multiplex plaat die is opgebouwd uit verschillende houtfineerlagen die kruislings met elkaar zijn verlijmd. De naam komt voort uit een van de bekendste toepassingen van betonplex, namelijk als bekisting voor het storten van beton. Betonplex is hier bijzonder geschikt voor, omdat de gladde epoxy coating ervoor zorgt dat het beton niet aan de platen zal hechten. Wanneer het beton is uitgehard zijn de platen weer makkelijk te verwijderen en geschikt voor hergebruik.

Andere toepassingen

De eigenschappen die betonplex zeer geschikt maken voor de bekistingen voor het storten van beton, zorgen er ook voor dat andere toepassingen mogelijk zijn. Zo is betonplex watervast en heeft het een glad oppervlak. Bovendien is betonplex buitengewoon sterk waardoor het veel gewicht kan dragen. Behalve voor bouwprojecten, worden de platen ook gebruikt voor decoratieve doeleindes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speeltuigen, de bodem van aanhangwagens en dierenhokken.

Verschillende soorten

Betonplex is er in verschillende soorten en maten. De belangrijkste keuze bij het uitzoeken van betonplex is de kwaliteit van het materiaal. De kwaliteit van betonplex hangt namelijk voor een groot deel af van de gekozen houtsoort. Een duurdere houtsoort zal vaak langer meegaan dan een goedkopere variant. Berk is een goed voorbeeld van een duurdere maar ook sterkere houtsoort. Platen van Chinese populieren zijn daarentegen vaker aan vervanging toe, maar wel populairder vanwege de aantrekkelijke prijs. Ook omtrent de afwerking van de plaat zijn er verschillende mogelijkheden zoals een antislip uitvoering voor het gebruik als vloer of op steigers. Om te kijken welk type betonplex het best bij jouw project past, kun je je het best door een expert laten informeren.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.