Het bemesten van je gazon, hoe doe jij dat? Ga je gewoon naar de winkel een zak mest halen en strooi je het over je graspartij? Of ga je als een echte chemicus te werk en onderzoek je technisch hoe het precies in zijn werk gaat? Dit zijn twee uitersten. De gulden middenweg ligt, zoals bij alles, ergens tussen de twee. Wij vertellen jou in dit artikel hoe een gazon bemesten het best wordt uitgevoerd. Laat je inspireren!
Waarom je gazon bemesten?
Gras haalt voedsel uit de grond om te kunnen groeien. Het haalt mineralen uit de bodem en maakt suikers aan dankzij het licht, het water en de koolstofdioxide uit de omgeving. Dit alles mondt uit in het fotosyntheseproces. De suikers worden opgeslagen in het blad. Maar telkens wanneer het gras wordt gemaaid, moet het gras opnieuw beginnen. Met als gevolg: verarming van de bodem. Je moet dus meststoffen toevoegen om het gras mooi gezond te houden.
Wat kies je als meststoffen voor je gras?
In functie van de ondergrond zal je gras een bepaalde meststof nodig hebben. Er bestaan bijvoorbeeld zure gronden, kalkrijke gronden, zandgronden, kleigronden... Voor elke van deze soorten ondergrond is een andere meststof nodig. Vraag hiervoor raad aan de verkoper.
Wanneer bemest je je gazon?
Je gazon bemesten doe je best vier keer per jaar: in de vroege lente, juist voor en juist na de zomer, en in de late herfst. Voor elk van deze seizoenen bestaan er andere soorten meststoffen. In elk seizoen heeft je gras namelijk een meststof met een andere NPK-verhouding nodig. NPK staat hier voor stikstof, fosfor en kali. Door niet één keer, maar meerdere keren per jaar te bemesten, voorkom je beschadiging van je gras.
Hoe bemest je je gazon?
Bemesten doe je bij voorkeur net voor een regenbui. Bij een kleine graspartij lukt het perfect met de hand. Een groot gazon bemest je met een strooiwagen. Je gaat eerst in de ene richting baantjes trekken, daarna in de andere richting. Zorg ervoor dat de meststoffen goed verdeeld zijn. Bij droog weer sproei je je gazon na het bemesten. Zo weet je zeker dat de meststoffen goed in de grond dringen.
Nog even bijwerken: verticuteren en/of inzaaien
Ondanks al je goede zorgen kan het toch gebeuren dat er droge plekken ontstaan of dat er mos groeit tussen je gras. Zo snel mogelijk aanpakken is de boodschap. Je verticuteert je gras zodat alle losse stukken weggehaald worden. Daarna zaai je de kale plekken in. Na een mum van tijd is je gazon weer picco bello!