Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
30 okt
Hoe bestrijd je een plaag engerlingen in de tuin?

Dat veel planten last kunnen krijgen van insecten, wist je waarschijnlijk al wel. Maar wist je dat er ook insecten zijn die zich te goed doen aan gras? Dit zijn engerlingen, de larven van kevers die onder de grond zitten en de wortels van gras opeten. Zonde van je mooie gazon als je hier last van krijgt! Heb je mogelijk engerlingen in je tuin? Lees dan gauw verder om erachter te komen wat je hiertegen kunt doen.

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten kevers en hebben een bruine kop en wit lichaampje. Na het paren leggen de kevers hun eitjes in het gazon. Na een paar weken al komen de eitjes uit. Meestal wordt pas duidelijk dat je last hebt van engerlingen in de zomer, wanneer ze de toplaag hebben bereikt.

Hoe weet je of je een engerlingen plaag hebt?

Een engerlingen plaag kun je vaak herkennen door de toplaag van het gazon te inspecteren. Wil je er al eerder achter komen of je last hebt van een plaag? Dan zijn er een aantal signalen waar je op kunt letten. Zo ontstaan er, wanneer je last hebt van engerlingen, ronde plekken in het gazon waar het gras langzaam aan het afsterven is. Ook kan het gras op bepaalde plekken los komen te liggen of plukken veel vogels het gazon open. Spot je in de maanden mei en juni veel kevers op of rondom het gazon? Dan kun je wel eens last hebben van een plaag. Let wel: we spreken pas van een plaag bij meer dan 10 engerlingen per vierkante meter.

Hoe kun je de engerlingen bestrijden?

Chemische bestrijdingsmiddelen mogen niet meer gebruikt worden, daarom kun je engerlingen alleen bestrijden met natuurlijke vijanden. Bij engerlingen zijn dit aaltjes. Dit zijn hele kleine parasieten die een bacterie bij zich dragen die de engerlingen van binnenuit aantast en dood. Wanneer een engerling is geïnfecteerd, sterft deze al binnen enkele dagen. Per tien vierkante meter heb je ongeveer 5 miljoen aaltjes nodig om de engerlingen plaag te kunnen bestrijden.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.