Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
31 okt
Zitbank repareren of vervangen voor een nieuwe?

We gebruiken de zitbank in de living intensief. Met name de bekleding en het binnenwerk van een zitbank zijn bepalend voor de levensduur. Stoffen bekleding kunnen slijtplekken krijgen of een bank kan doorzakken omdat de vering niet meer optimaal is. In de meeste situaties kan een reparatie er voor zorgen dat de zitbank weer als nieuw is.

Het binnenwerk bepaalt de kwaliteit

Een kwaliteit zitbank is prijzig. De kwaliteit wordt vooral bepaald door de veringen. Een degelijke zitbank heeft nosag vering of pocketvering in plaats van banden die de zitting ondersteunen. Ook de vulling bepaalt de duurzaamheid. Veel vullingen zijn van polyether of koudschuim. Koudschuim heeft een hoge veerkracht en biedt een lange levensduur. Goedkope banken hebben dikwijls geen polyether of koudschuim vullingen, waardoor doorzitplekken ontstaan. Een uitstekend schuim is pantera. Het schuim biedt een hoge mate van comfort omdat het schuim vormvast is.

Slijtplekken op de bekleding

De bekleding van de bank kan in stof of leer. Afhankelijk van de kwaliteit kan stof in de loop van de tijd slijtplekken vertonen of stiknaden kunnen breken. Een goede stoffeerder kan een bank opnieuw stofferen of een deelstoffering toepassen bijvoorbeeld bij de armleggers. Ook naden kunnen opnieuw gestikt worden. Leren meubels worden eigenlijk met de jaren steeds fraaier, maar kunnen toch lelijke slijtplekken vertonen.

Leer kan geconditioneerd worden

Een leren bank kan geconditioneerd worden. Het kan gereinigd worden of opnieuw geverfd. Het wordt vooral toegepast bij designmeubelen met een authentieke waarde. Een nieuwe stoffering of restauratie van een leren bank kost meestal de helft van de nieuwwaarde. Dat is de afweging die gemaakt moet worden. Kies ik voor de vertrouwde zitbank die weer jaren meegaat of koop ik een andere goedkope bank voor hetzelfde geld?

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om de versleten bank een andere outlook te geven. Met een kleed of met een andere hoes lijkt de zitbank weer nieuw. Bij veel banken zijn nieuwe standaard hoezen leverbaar. Voor een fractie van de nieuwprijs heb je dan een totale metamorfose bereikt.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.