Heb je maar één aansluitpunt voor verlichting, maar wil je meerdere lichtbronnen? Dan kan railverlichting uitkomst bieden. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten wanneer je railverlichting gaat samenstellen en aansluiten?
Welke rail?
Allereerst is het belangrijk om de led railverlichting te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een 1 fase rail of een 3 fasen rail. Bij een 1 fase rail gaan alle lichten tegelijkertijd aan of uit, bij een 3 fasen rail kun je alle lichten apart aan- of uitzetten. Daarnaast heb je rails in zowel 12V en 230V. 12V is net wat compacter en bijvoorbeeld ideaal voor vitrines. Bij 12V heb je wel een transformator of voeding nodig. Ga je voor een 3 fasen rail, dan kun je enkel kiezen voor 230V. 230V is over het algemeen de ‘norm’. Tot slot is het belangrijk om de armaturen te kiezen die je op de rail wilt bevestigen. Er zijn veel verschillende soorten armaturen waar je uit kunt kiezen.
Installatie van de rail
Je kunt de railverlichting op een aantal verschillende manieren bevestigen. De makkelijkste manier is om de railverlichting tegen het plafond of de muur te bevestigen. Een decoratieve manier om de railverlichting te bevestigen, is door deze te laten pendelen. Dat kan met een stang of op kabels. Zorg ervoor dat je de rails, voordat je deze ophangt, voorziet van een aansluiting. De lichten moeten natuurlijk wel stroom krijgen. Houd hierbij rekening met waar je de aansluiting gaat plaatsen in de rail en waar de aarding loopt. De keuze van het soort aansluiting hangt hier namelijk vanaf. Bij een rechte rail heb je tot slot nog eindkapjes nodig, zodat de uiteinden mooi worden afgedekt. Heb je geen rechte rail? Dan kan het zijn dat je nog wat extra accessoires nodig hebt, zoals verbindingsstukken. Let bij het bestellen van verbindingsstukken goed op of de aarding aan de binnenkant of aan de buitenkant zit.